Щайнмайер другата седмица ще събере лидерите на основните партии

Засега обаче няма определена точна дата

Щайнмайер другата седмица ще събере лидерите на основните партии

Снимка: БТА

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер иска да проведе другата седмица обща среща с германския канцлер Ангела Меркел, с Хорст Зеехофер, лидер на Християнсоциалния съюз - сестринската партия на Християндемократическия съюз на канцлера и с председателя на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц, пише БТА.

Точна дата на срещата не е определена, но Щайнмайер желае тя да се проведе в понеделник или вторник.

Целта на държавния глава е да изведе страната от политическата криза, в която изпадна след провала да бъде съставена „Ямайска“ коалиция и все пак да бъде сформирано някакви правителство.

Щайнмайер смята, че може да се постигне компромис и да бъде съставена т.нар. „широка коалиция“ между Християндемократическият съюз, воден от Ангела Меркел, и Социалдемократическата партия на Шулц. Този формат управлява Германия от 2013 г. След изборите през септември обаче социалистите заявиха, че ще останат в опозиция, с което оставиха малко варианти на канцлера Ангела Меркел.

Сега обаче те са подложени на все по-голям натиск да се включат в коалиционно правителство. Междувременно, от Свободната демократическа партия не изключват възможността за възобновяване на преговорите с консерваторите на Меркел и "Зелените".

Коментари: 0