Щатът Джорджия ще определи мнозинството в Сената на САЩ

Няколко републикански сенатори обявиха протест и заявиха категорично, че президентските избори са фалшифицирани

Щатът Джорджия ще определи мнозинството в Сената на САЩ

Снимка: БТА

1632 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

На 5 януари в щата Джорджия предстои втори тур на изборите за двете места в горната камара на Конгреса, които не бяха спечелени от кандидатите по време на редовните избори на 3 ноември, предава CNBC. Оспорваната надпревара в американските избори продължава броени дни преди Джо Байдън да заеме мястото на Доналд Тръмп, след като победата му беше официално потвърдена, въпреки множеството обвинения за фалшифициране на резултата.

Избраната за вицепрезидент Камала Харис ще агитира американците да подкрепят Демократическата партия и „да застанат зад правдата“, когато гласуват.

Резултатът от надпреварата в Джорджия ще е от решаващо значение за управленската програма на новоизбрания президент.

Ако републиканците спечелят поне едно от двете места, те ще запазят мнозинството си в Сената и ще могат да блокират законодателната програма на Байдън, както и номинациите му в съдебната система.

Ако демократите спечелят и двете, горната камара на Конгреса ще се раздели 50 на 50 места за двете партии. По закон, при равен брой гласове в даден вот, решаващият глас се пуска от вицепрезидента в качеството му на председател на Сената - в случая Камала Харис.

От своя страна републиканският сенатор Тед Круз обяви, че ръководи акция срещу встъпването на Джо Байдън като президент и настоя за спешен 10-дневен одит на резултатите от изборите в оспорваните щати, предава Reuters.

Круз заедно с още 10 сенатори заявиха, че ще отхвърлят всеки избран, който идва от щата Джорджия или друг, който е в листа с непотвърдени президентски резултати.

„Настояваме Конгресът незабавно да назначи комисия, която да проведе спешен одит на резултатите от изборите“, се казва в позицията на републиканските сенатори.

Демократите и някои умерени републиканци определиха този ход като недемократичен.

„Този ​​трик няма да промени факта, че новоизбраният президент Джо Байдън ще положи клетва на 20 януари и тези неоснователни искове вече са разгледани и отхвърлени от собствения прокурор на Доналд Тръмп, десетки съдилища и изборни служители от двете партии“, заявява говорител от кампанията на Байдън.

А вчера Доналд Тръмп призова Брайън Кемп, който е губернатор на Джорджия, да спре предстоящата изборна надпревара в щата за Сенат.

"Направи нещо, Брайън Кемп. Ти позволи в твоя щат да има измама. Ние трябва да проверим подписите от пликовете и да ги преброим спрямо бюлетините. След резултатите изборите ще бъдат отменени – ние ще спечелим!“, написа Тръмп в социалната мрежа Twitter.

Американският Сенат е съставен от по двама представители на всеки щат с по шест години мандат. На всеки две години има избори за обновяване на една трета от местата. Сенатът има няколко уникални правомощия като одобряване на международни договори, съдии на Върховния съд, федерални съдии и други. Счита се за по-престижния орган в сравнение с долната камара - на представителите.

 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg