Индия одобри две ваксини срещу COVID-19

Имунизационната кампания в страната ще започне до седмици

Индия одобри две ваксини срещу COVID-19

Снимка: Pixabay

2798 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Индийският регулаторен орган окончателно одобри използването на две ваксини срещу COVID-19 – първата е разработената от Оксфордския университет и AstraZeneca, а другата е от местната компания Bharat Biotech наречена COVAXIN, предава Reuters.

Втората по население държава в света ще започне мащабното ваксиниране до седмици, съобщават здравните власти. Ваксината на AstraZeneca ще се използва приоритетно, а разработката на местната компания ще бъде използвана като резерва.

Индийският съвет за медицински изследвания (ICMR) информира, че общата ефикасност на ваксината AstraZeneca / Oxford е била 70,42%. „А ваксината COVAXIN на Bharat Biotech е безопасна и осигурява силен имунитет“, заявява генералният контролер на ICMR Г. Сомани.

Първоначално здравните експерти бяха скептично настроени за местната разработка, тъй като липсваха данни за нейната ефективност. Някой даже заявиха, че „тя би представлявала опасност за населението“.

„След информацията на ICMR вярата в ефективността на COVAXIN ваксината постепенно се увеличава“, споделя още Сомани.  

Той добави, че и двете ваксини ще се прилагат в две дози и ще бъдат съхранявани при температура между 2-8° градуса по Целзий (36 до 48 ° F). След като бъде поставена първата доза ще са необходими 4 седмици интервал преди да бъде поставена втората.

„Ваксината на Bharat Biotech е одобрена в обществен интерес като предпазна мярка, за да има страната ни повече възможности за ваксинация, особено в случай на инфекция от мутантни щамове“, поясни Сомани.

Премиерът Нарендра Моди приветства добрите новини и заяви, че страната  му е готова за мащабна имунизационна кампания.Подкрепи Economic.bg