Щатските акции поскъпнаха за първи път от 3 дни насам

Основния катализатор на поскъпването дойде от цената на нефта

Щатските акции поскъпнаха за първи път от 3 дни насам

Снимка: БТА

320 ~ 2 мин. четене
Щатските акции поскъпнаха за първи път от 3 дни насам, след като цените на петрола се стабилизираха и подкрепиха ръста на капиталовите пазари. Допълнителна подкрепа на възходящото движение дойде от по-добрите от очакваните финансови отчети за тримесечието на редица компании. Това повиши стойността на щатския индекс S&P 500 с 2.29% до 2799.31 пункта. Dow Jones напредна с 456 пункта до 23475.82, докато Nasdaq Composite достигна 8495.38 пункта. 

Отвъд океана европейските пазари също завършиха на зелена територия, на фона на оптимизма на инвеститорите. Немският индекс DAX прибави 1.61 процента към стойността си до 10415.03 пункта, а търговията в Лондон доведе до ръст с 2.30 на сто за индекса FTSE 100. 

Основния катализатор на поскъпването дойде от цената на нефта, която се стабилизира в сряда. Юнският фючърсен договор на щатския петрол покри част от загубите си сред доста динамична търговия. Цената на фючърсите поскъпна с 24% до 14.34 долара за барел, след като първо се понижи до $10.26. Сорта Брент поевтиня до най-ниската си цена от 20 години насам, след като се срина под 16 долара за барел в рамките на деня, но успя да покрие загубите и завърши при цена от близо $21. 

Турболенцията около щатската валута доведе до поскъпване на златото до 1715.50 долара за унция, след като привлече интереса на пазарните участници. 

Акценти днес

Помощи при безработица в САЩ

В късния следобед в САЩ ще бъдат публикувани седмичните молби за помощи при безработица. Очаква се за изминалата седмица 44,5 млн. американци да са се регистрирали в бюрата по труда. Рекордните стойности са следствие от наложените мерки за справяне с пандемията от COVID-19.

Инструменти на фокус

Chipotle – Седмична

Веригата ресторанти направи V образно възстановяване на голямата корекция, която понижи стойността на компанията с повече от 50%. Всички предпоставки сочат, че скоро ще има тест на максимумите при $944. При разхлабване на мерките наложени от пандемията веригата би повишила приходите си, което би повишило цената на акциите до нов исторически връх.

USD/CHF – 4 часова

Щатската валута започна да си връща позициите спрямо основните си конкуренти, което доведе до
повишение на валутната двойка и пробив над зоната на съпротива. Възходящото пресичане на индикатора MACD показва, че ценовото движение започна нова вълна нагоре, което ни дава добри възможности за покупка. Нагласите ни остават валидни д запазване на цената над тренд линията и 50 периодната средна.

XAG/USD – 4 часова

Цената на среброто започна да се покачва, след като достигна тренд линия на подкрепа. Все още основното движение остава низходящо, което може да доведе до възобновяване на спада, след като цената тества нивата на съпротива около 50 периодната средна. Възможно е цената на пробие над 15.30, което ще ни покаже, че пазара е бичи настроен по отношение на XAG/USD.

Dow Jones – Дневна

Индустриалния индекс продължава да покрива част от загубите си, след като цената на петрола се покачи във сряда и даде тласък на фондовия пазар. Засега индексът се намира под съпротивата на 50% от нивата на Фибоначи, което съвпада с 50 дневната средна. Пробив над нивото около 23885 пункта е силен сигнал за продължаване на възходящото движение.

Подкрепи Economic.bg