Щатските акции скочиха след новината за ваксина срещу коронавируса

Индустриалното средно ниво успя да прескочи психологическата граница от 25 000 за първи път от началото на март

Щатските акции скочиха след новината за ваксина срещу коронавируса
1848 ~ 3 мин. четене

Американските акции скочиха във вторник, като продължиха печалбите от изминалата седмица. Оптимизмът нарасна по отношение на възобновяването на икономиката и потенциална ваксина за коронавируса. Американската биотехнологична компания, Novavax, заяви в понеделник, че е започнала първото експериментално изследване на ваксина срещу пандемията върху хора. Компанията също така заяви, че очаква първите резултати от проучването да станат ясни през юли.

През изминалата седмица Moderna съобщи за положителното развитие при пациентите, участващи в тестовете на нова потенциална ваксина срещу  пандемията. 45 участници успяха успешно да развият антитела срещу COVID-19. Dow Jones спечели 529 пункта, или 2.2%, за да затвори на 24 995. Индустриалното средно ниво успя за кратко да прескочи психологическата граница от 25 000 за първи път от началото на март. S&P се повиши с 1.2% до 2 991. Индексът достигна стойности от над 3 000, но се понижи в последните минути от сесията, като успя да прескочи своята 200 дневна проста пълзяща средна за първи път от 5 март.

Най-печелившите акции бяха тези които ще спечелят от отварянето на икономиките. Круизната компания Carnival спечели 12.6%, докато MGM Resorts се покачи с 11%. Авиационният сектор също отчете голям ръст през изминалата сесия. Немският индекс DAX се покачи в 1%, докато CAC40 нарасна с 1.4%.

Цените на петрола се повишиха във вторник, подкрепени от нарастващата увереност на инвеститорите, че производителите спазват ангажиментите си за намаляване на производството, докато търсенето се увеличава с отварянето на икономиките. Златото се търгуваше в края на сесията около 1710 USD за тройунция, след като  инвеститорите предпочетоха по рискови инвестиции.

Акценти от днес

Стимулиращ пакет - Европа

Европейската комисия ще представи днес нов пакет за стимулиране на икономиката, който може да подтикне индексите към възходящо движение. Германия и Франция предложиха миналата седмица повишение на европейския дълг с цел подкрепа на икономическото развитие на силно засегнати от пандемията региони. Председателят на комисията, Урсула фон дер Лайен, ще представи своето собствено предложение днес

GDS Holdings Ltd – 8 часова

Акциите на компанията образува двоен връх около 65 USD от което последва корекция на възходящото движение. Цената срещна ниво на подкрепа от 200 периодната експоненциална средна и възходящата тренд линия.

GBP/USD – 8 часова

Паундът рязко поскъпна спрямо долара. Възходящият импулс бе ограничен от 100 периодната пълзяща средна. Потвърждение за корекция бихме получили ако линиите на бавния Стохастик се пресекат.

XAG/USD – Дневна

Цените на благородните метали спаднаха през изминалата сесия, след като множество инвеститори захвърлиха сигурността на металите и потърсиха по-рискови активи. Новините за стимулиращия пакет и възобновяването на множество икономики, както и потенциален лек за ваксината накараха инвеститорите отново да потърсят риск на финансовите пазари. Златото образува низходящ тренд, като отново се намира около 100 периодната проста пълзяща средна.

US 500 – Дневна

S&P 500 отчете силен ръст през изминалата сесия, след като множество добри новини за потенциални ваксини и отварянето на икономиките събудиха биковете на пазара. Американският индекс успя да прекоси 200 периодната пълзяща средна за части от деня за първи път от 5 март насам, като в края на сесията част от инвеститорите прибраха печалбите си и последва лека корекция.

Коментари: 0