Краят на Меркел е златен шанс за Макрон

Мнозина си задават въпроса дали Франция може да се превърне в новата „суперсила“ на Европа

Краят на Меркел е златен шанс за Макрон

Снимка: БТА

1704 ~ 4 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Когато дългогодишният и изключително влиятелен германски канцлер Ангела Меркел се оттегли от поста си след предстоящите парламентарни избори в Германия, вниманието на много политически анализатори ще бъде насочено към Франция, пише CNBC.

Редица експерти смятат, че Париж, и по-конкретно президентът Еманюел Макрон, ще опитат да се възползват от прехода в най-голямата европейска икономика и да заменят страната като практическия лидер на Европа. Според някои това може да новата „суперсила“ в региона.

Що се отнася до Макрон, вече виждаме предварителни опити за поемане на лидерската щафета в Европа“, коментира Карстен Бжески, икономист в ING.

Той даде пример с намесата на френския президент в европейския дебат относно фискалните правила: „Макрон призова ЕС да облекчи правилата за бюджетния дефицит на държавите членки и нивата на дълга към БВП. Германия традиционно е противник на разхлабването на мерките, свързани с ограничаването на дефицита и дълга.

„В момента Германия е твърде заета със себе си, за да прояви интерес към случващото се, но силното френско ръководство без германски противовес, досега не се е приемало добре в Берлин“, добави Бжески.

Как Ангела Меркел промени Германия и света

Според Бжески едно от нещата, които може да успокоят Германия, е фактът, че самият Макрон е изправен пред нова президентска битка. Изборите за държавен глава на Франция са насрочени за април следващата година. „Това ще остави по-малко време за лидерски инициативи на европейско ниво, въпреки че Франция ще председателства ЕС през следващата година“, смята експертът. 

Истинският тест ще дойде след изборите във Франция, в случай че Макрон бъде преизбран. Тогава може да станем свидетели на още по-сериозен опит за грабване на лидерската позиция в Европа. Това означава, че следващият канцлер на Германия има около година, за да запълни обувките на Меркел“, добави Бжески.

Какви са предпочитанията на Макрон?

Подобно на цяла Европа, Франция следи отблизо хода на предизборната кампания в Германия и наблюдава с интерес покачването на популярността на лявоцентристката Социалдемократическа партия. 

Кандидатът за канцлер на партията, настоящият финансов министър и заместник-канцлер Олаф Шолц, не е новак в политиката. Той е добре запознат с отговорностите на висшите длъжности, както и с другите лидери в Европа.

В началото на месеца Маркон приветства в Елисейския дворец както Шолц, така и Армин Лашет от консервативния блок на Християндемократически и Християнсоциалния съюзи. Тогава покана за среща не получи кандидатът на Зелените – Аналена Бербок.

Според анализаторите Макрон би предпочел да работи с Шолц, вместо с Ланшет.

От двамата водещите кандидати за канцлер, източници от Елисейския дворец казват, че френският президент има леки предпочитания към Шолц, който като финансов министър работи с Париж по безпрецедентния Европейски фонд за възстановяване от COVID“, коментират Муджтаба Рахман и Ана-Карина Хамкер от Eurasia Group.

Икономическо влияние

Макар че Макрон може да намери съмишленик в лицето на следващия германски канцлер, що се отнася до общ подход към политиката на ЕС, една област, в която Франция трудно би се изравнила с Германия, е икономическото влияние.

През 2019 г., преди пандемията от COVID-19 да излезе на преден план, почти една четвърт от брутния вътрешен продукт на ЕС (24.7%) бе генериран в Германия. Следват Франция със 17.4%, Италия с 12.8% и Испания с 8.9%, сочат данните на Евростат.

Германия си е Германия. Въпреки че Франция вижда възможност при тези избори, не мисля, че ролята на Германия ще бъде отслабена. Може страната да не е толкова ефективна, но влиянието ѝ няма да намалее“, коментира Наз Масраф от Eurasia Group.

„Меркел ще остави голяма празнота след 16 години на управление, но в крайна сметка Германия е ключова страна в Европа и независимо от това кой е неин финансов министър, или канцлер, той ще трябва да ръководи и това“, добави Масраф.

Според редица икономисти германската икономика ще продължи да бъде силно конкурентоспособна независимо от формата на следващото правителство.

„Германската мощ и влияние произтичат от силата на нейната икономика, стабилните публични финанси и безспорната роля на страната като финансова котва за еврозоната“, коментира Холгер Шмидинг, главен икономист на банка Barenberg.

„Под ръководството на Маркон Франция наваксва добре, но тя продължава да е далеч от икономическата и финансовата мощ на Германия“, добави той. Бжески е на сходно мнение, като според него „в началото всички ще мислят, че Меркел е незаменима, но предвид икономическата сила на страната всеки нов канцлер ще бъде важен“.

Надпревара по непопулярност

Малко вероятно е някой ден Макрон да достигне рейтингите на Меркел – лидер, който напуска поста си по собствено желание след 16 години управление. Тя е считана за лидер, който носи стабилност и последователност на политическия пейзаж в Германия, а и в Европа, въпреки различните катаклизми, през които премина регионът през последните десетилетия – от финансовия срив до миграционната криза.

Скорошно прочуване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) сред 12 страни членки на ЕС показва, че повечето европейци са скептични относно способността на Макрон да замести Меркел като регионален лидер.

На въпрос за кой биха гласували, ако съществуваха избори за европейски президент, 41% от анкетираните са казали, че биха подкрепили Меркел. Само14% биха дали гласа си за Макрон, а 45% са посочили, че не знаят или че не биха взели участие в подобрен вот.

Друго прочуване, проведено в началото на лятото и публикувано миналата седмица, обаче разкри, че в Германия и чужбина има нарастващ песимизъм относно бъдещето на най-голямата икономика в Европа след Меркел, като повечето германци (52%) смятат, че „златната епоха“ на страната е отминала.

Подкрепи Economic.bg