Ще се състои ли срещата Пхенян – Вашингтон на 12 юни в Сингапур

Според американския президент Доналд Тръмп САЩ продължава да се стреми за провеждането на първата в историята американско-севернокорейска среща

Ще се състои ли срещата Пхенян – Вашингтон на 12 юни в Сингапур
След като преди няколко дни американският президент Доналд Тръмп отмени планираната за 12 юни в Сингапур среща между него и севернокорейския лидер Ким Чен–ун, той заяви че САЩ продължава да се стреми към провеждането на първата в историята американско-севернокорейска среща и подготовката за нея върви добре.

"Много добре се справяме по отношение на срещата на върха със Северна Корея", обясни Тръмп, след като прие в Белия дом освободения от Венецуела американец Джошуа Холт, цитира  „Ройтерс“. "Върви много хубаво. Така че гледаме към 12 юни в Сингапур. Това не се е променило. Ще видим какво ще стане", добави той.

Причината, поради която Тръмп отмени срещата преди дни бе "огромната ярост и отявлената враждебност" в неотдавнашната декларация на Северна Корея. В декларацията севернокорейското правителство нарече вицепрезидента Майк Пенс "политическо чучело" и заяви, че е еднакво готово и за ядрена конфронтация, и за масата за преговори.

Вчера отново бе проведена среща между лидерите на двете Кореи, след която Мун Дже-ин, президентът на Южна Корея посочи, че „севернокорейският лидер Ким Чен-ун потвърди намерението си да води на 12 юни в Сингапур преговори с президента на САЩ Доналд Тръмп“.

По думите на Мун, лидерът на Северна Корея е изразил безпокойство заради продължаващото напрежение в отношенията с Вашингтон. "Той е обезпокоен от позициите на САЩ и за това дали те могат да предоставят на Северна Корея твърди гаранции за сигурност", каза президентът.
„За решаване на този въпрос са необходими преки двустранни контакти“, обобщи Мун и обеща да окаже активна подкрепа в тази насока.

"Надявам се след успешни преговори между лидерите на САЩ и КНДР да се състои тристранна среща на върха с участието на Република Корея, на която да бъде подписан документ за официално приключване на Корейската война", каза той.

Коментари: 0