Швейцарската централна банка претърпя рекордни загуби

За първото полугодие загубите са в размер на 50,1 млрд. франка

Швейцарската централна банка претърпя рекордни загуби
Централната банка в Швейцария отчете рекордни загуби от 50,1 млрд. франка през първото полугодие на 2015-та година. Причината е поскъпването на местната валута спрямо еврото, което доведе до сериозни загуби на банката в единната европейска валута.

Отчетеният спад във валутните резерви е на стойност 47,2 млрд. франка, докато загубите от златния резерв са в размер на 3,2 млрд. швейцарски франка. 

Лошите резултати на Швейцарската централна банка (ШЦБ) се дължат и на негативните ценови развития на златото. Само преди седмица, цената на благородния метал достигна пет и половина годишно дъно от 1077 долара за тройунция, явявайки се най-ниското ниво от 2010-а година насам.

През януари ШЦБ изненада финансовите пазари, отказвайки се от наложения преди три години "праг на търпимост", равняващ се на 1,20 франка за едно евро. От този момент, банката многократно инвестира на валутния пазар, с цел, ограничаване поскъпването на местната валута спрямо еврото. Това от своя страна доведе и до значително завишение при валутните резерви в обезценяващата се единна европейска валута.   

През април централната банка отчете най-солидните в историята тримесечни загуби. Финансовите резултати се явяват и един вид предупреждение към нейните акционери, част от които федералното правителство и отделни каньони в Швейцария.                              
Коментари: 0