Швеция намалява данъците на пенсионерите

Тази година прогнозите, заложени в бюджета, са за 2,5% ръст на шведската икономика

Швеция намалява данъците на пенсионерите

Снимка: Pixabay

Шведското временно правителство обяви днес, че ще намали данъците на пенсионерите през следващата година. Това е заложено в бюджета за 2019 г., представен днес, но планът за разходите вероятно ще бъде променен, когато управлението на страната се поеме от ново правителство, съобщава Ройтерс.

Швеция все още няма сформирано правителство след изборите през септември, тъй като нямаше категоричен победител и нито левите, нито десноцентристите получиха мнозинство. Въпреки това всички партии дадоха своето съгласие да бъдат намалени данъците за хората над 65 години. Тази мярка ще струва 4,2 млрд. шведски крони (463,8 млн. евро) на година. 

"Бюджетът за 2019 г. до голяма степен е продължение от бюджета от тази година, но той не трябва да се възприема като окончателен", заяви временният зам.-финансов министър Пер Болунд, като поясни, че новото правителство вероятно ще поиска някои промени, след като поеме властта.

Растежът за тази година според временния кабинет е 2,5 на сто, или малко под предишната прогноза за растеж на шведската икономика от 2,9%. 

Левоцентристкото правителство на министър-председател Стефан Льовен преди обещаваше повече пари за местните власти и допълнителни средства са социални плащания, училища и военни, но тези мерки ще трябва да почакат.

Новият кабинет може да увеличи разходите веднага щом поеме властта, но няма да може да направи нищо за подоходния данък - голям удар за партиите от десноцентристкия Алианс, който обеща намаляването му.
Този данък може да се коригира само в представения днес т.нар. есенен бюджет, който влиза в сила от началото на следващата година.
Коментари: 0