Както всички очакваха, Столична община няма как да купи къщата на Яворов

Кметът на София съобщи във Facebook, че закупуването на имота в момента е рисково

Както всички очакваха,  Столична община няма как да купи къщата на Яворов

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Както се очакваше, Столична община засега няма да купува къщата на Яворов. Това заяви в профила си във Facebook кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя уточнява, че намерението на общината остава, но в момента е рисково и носи опасност от нови съдебни дела с неясен изход и нови задължения, в които би влязъл всеки купувач, в това число и общината.

Припомняме, че преди около месец Фандъкова прибърза да обяви, че е добре държавата или общината да придобият този паметник на културата и да го превърнат в действащ музей. Тя обаче не взе под внимание това, че къщата е ипотекирана два пъти и едно евентуално закупуване на имота в момента ще струва минимум 1.6 млн. лв., без да броим последващите разходи по съдебни дела.

„Недопустимо е да се блокира не малък публичен ресурс, без да може да реализираме правата на собственици. А ако съдът уважи жалбата на длъжника, тогава отпада и основанието за провеждане на настоящата публична продан:, пише още Фандъкова. 

Столичният кмет информира, че е възложила правен анализ на собствеността на имота и сградата, преди да се инвестират публични средства. Този анализ е показал редица проблеми, сред които все още неуточнен съдебен спор за задълженията на собственика, още вписани възбрани и разминавания в документите за собственост. 

На 11 октомври бе къщата-музей на поета Пейо Яворов е обявена за продажба от частен съдебен изпълнител, оценена на над 1.6 млн. лв. Яворов живее в къщата от ноември 1912 г. до ноември 1913 г. Тя става музей през 1963 г. и в нея се съхраняват лични вещи на поета, ръкописи, фотографии, оръжейна колекция.
Коментари: 0