Си Дзинпин призова за отхвърляне на глобалните хегемонии

Китайският президент не спомена поименно САЩ, но развитието на отношенията между двете страни предполага фокусът да е Вашингтон

Си Дзинпин призова за отхвърляне на глобалните хегемонии

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Китайският президент Си Дзинпин призова хегемонистичните властови структури в глобалното управление да бъдат отхвърлени. Изказването му идва на фона на нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин заради разширяващия се кръг от въпроси, включително предполагаеми нарушения на човешките права. Говорейки по време на ежегодния Форум за Азия в Боао, той разкритикува усилията на някои страни за „изграждане на бариери“ и „разединяване“, които според него ще навредят на другите и няма да са от полза за никого.

Китай отдавна призовава реформи на глобалната система на управление, така че да отразяват по-добре различните перспективи и ценности на международната общност, включително нейната собствена, вместо тези на някои други големи държави.

Пекин също така многократно се е сблъсквал с най-големите заинтересовани страни в световното управление, особено със САЩ, по редица въпроси - от правата на човека до икономическото влияние на Китай върху други страни.

Светът иска справедливост, а не хегемония“, каза Си по време на форума. „Голямата държава трябва да изглежда като голяма страна, като показва, че носи повече отговорност“, каза той.

Въпреки че в репликите си китайският президент не идентифицира никоя държава, властите в страната напоследък се позовават на хегемонията на САЩ в публични критики към глобалната прогноза за мощ на Вашингтон в търговията и геополитиката.

В петък президентът на САЩ Джо Байдън проведе първата си среща на върха в Белия дом от встъпването си в длъжност – с японския премиер Йошихиде Суга, в която Китай беше водещата тема от дневния ред.

И двамата лидери заявиха, че „споделят сериозни опасения“ относно ситуацията с правата на човека в Хонконг и китайския регион Синцзян, където Вашингтон заяви, че Пекин извършва геноцид срещу мюсюлманските уйгури. Китай отрече подобни злоупотреби.

В знак на икономическо сътрудничество, изключващо Китай, Байдън каза, че Япония и САЩ ще инвестират съвместно в области като 5G технология, изкуствен интелект, квантови изчисления, геномика и полупроводникови вериги за доставки.

Докато администрацията на Белия дом събира други демократични съюзници, за да засили позицията си към Китай, Пекин се стреми да укрепи връзките си със своите автократични партньори и икономически зависими съседи в Югоизточна Азия.

Китайските говорители на форума в Боао, отговорът на Азия на Давос, също потвърдиха ангажимента на Пекин към глобалната свободна търговия.

Търговските практики на Китай бяха в центъра на интензивна митническа война между Пекин и Вашингтон по времето на администрацията на Тръмп.

Най-големият опит от присъединяването на Китай към Световната търговска организация (СТО) преди 20 години е, че ние, китайците, не се страхуваме от конкуренцията“, каза на форума в понеделник Лонг Йонгту, бившият главен преговарящ за влизането на страната в СТО през 2001 г.

Въпреки постоянната конфронтация между американската администрация и Пекин, двете страни преоткриха общ интерес за борба с изменението на климата след двустранни разговори за борба с парниковите емисии, завършили по време на ерата на Тръмп.

Миналата седмица американският пратеник за климата Джон Кери отлетя за Шанхай, за да се срещне с китайския си колега при първото посещение на високо равнище в Китай от служител на администрацията на Байдън. И двамата се споразумяха за конкретни действия през 2020 г. за намаляване на емисиите.

Коментари: 0