Идва краят на лесните пари от борсите

Mилиони хора започнаха да търгуват на капиталовите пазари през миналата година

Идва краят на лесните пари от борсите

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Изминалата година беше един от най-странните периоди в историята за фондовите пазари заради пандемията, която нанесе тежък удар върху световната икономика, затвори компании и остави милиони хора без работа. Американското правителство отговори на кризата с безпрецедентно количество стимули, безлихвени заеми за бизнеса, мораториуми върху кредитите и дори отложи крайния срок за изплащането на данъците върху доходите, пише в свой анализ USA Today.

Нещата са необичайни. И все пак за начинаещите инвеститори, които навлязоха на пазара през 2020 г., това е единствената ситуация, която познават. Трябва да се има предвид, че това не са само няколко души. Заредени с чековете стимули и мотивирани може би от скуката, милиони хора навлязоха на фондовия пазар през миналата година - 15-процентен дял от всички настоящи инвеститори са започнали да търгуват през 2020 г. според проучване на Schwab. Повечето от тях вероятно си мислят, че това е лесно, но анализаторите са на друго мнение.

Следващата тенденция

Фондовата борса отчита устойчиви ръстове през последните 13 месеца, като почти удвоява стойността си за този период. Това само по себе си е рядкост. Наистина необичайната част обаче беше изключително краткияt мечи пазар, или спиралата в посока надолу, която продължи само пет седмици.

Не е учудващо, че инвеститорите, които са за първа година на пазара, са по-оптимистични в сравнение с по-опитните участници. Навлезлите наскоро на пазара са по-млади - средно на 35 години, в сравнение със средна възраст от 48 години за хората, започнали да инвестират преди 2020 г. По този начин те могат да си позволят да бъдат по-оптимистични, тъй като имат повече време да компенсират загубите.

Вярно е, че зараждащите се бичи пазари винаги следват мечите, но е обичайно спадовете да са по-дългосрочни. Това е реалното предизвикателство пред инвестирането - спадове месец след месец, ако не и година след година. Възможно е трейдърите да са пропуснали мечия цикъл на пазара през 2020 г. Не може да се очаква обаче, че и следващият ще бъде толкова благоприятен.

Излишни пари

Инвестирането, подобно на хазарта, не е толкова трудно, когато трейдърите имат достъп до свободни пари. Това донякъде е валидно за милиони американци, които са получавали помощи в условията на пандемия. Със сигурност множество хора са използвали тези средства, за да покрият месечните си разходи, но други са спестили чековете стимули и ги инвестират на фондовия пазар.

С други думи - някои начинаещи трейдъри вероятно не разбират напълно, че инвестирането иска жертви - стимулите не са налични всяка година.

Колективно решение

Има много психология зад инвестирането и хората са склонни да търсят потвърждение на очакванията си от приятели, членове на семейството и колеги. Опасността е, че тези хора могат да имат дори по-малко знания от начинаещия трейдър. Обикновено инвеститорите мислят по-добре, без да се влияят от външно мнение. Отчасти това е така, защото другите хора често имат различни цели, толерантност към риска или различна мотивация. Понякога те просто грешат.

Инвестирането на фондовия пазар е важно и е един от най-добрите начини за изграждане на дългосрочно богатство. Но то не трябва да става за сметка на други финансови нужди. 43% дял от анкетираните в скорошно проучване на Clever Real Estate например посочват, че не разполагат със спестявания.

Вместо да концентрират парите си в шепа акции, Дана Сандовал, TCI Wealth Advisors, препоръчва на инвеститорите да ги разпределят чрез евтини, диверсифицирани взаимни фондове или борсово търгувани фондове. Силното представяне на пазара през миналата година, отбелязва тя, се дължи на малко големи компании, фокусирани върху технологиите, включително Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google.

Коментари: 0