Siemens и AES създават компания за съхранение на енергия

Fluence ще предоставя решения в над 160 държави

Siemens и AES създават компания за съхранение на енергия

Siemens AG и AES Corporation оповестиха споразумение за сформиране на нова глобална компания за технологии и услуги, свързани със съхранението на енергия, наречена Fluence. Съвместното начинание ще обедини десетгодишния индустриално значим опит на AES в прилагането на решения за съхранение на енергия в седем държави, с натрупания повече от век от Siemens опит в управлението на енергийни технологии и глобалното търговско присъствие на компанията в повече от 160 страни. 

Новата компания ще обедини доказаните платформи за съхранение на енергия на AES Advancion и на Siemens Siestorage, като ще предостави и разширени услуги. Fluence ще предлага на потребителите по-широко разнообразие от опции, с които да посрещнат предизвикателствата на бързо променящата се обстановка в енергийния сектор. Фирмата ще позволи на клиентите по света по-добре да навигират фрагментирания и бързо разрастващ се сектор за съхранение на енергия и ще отговори на неотложните им нужди от различни по мащаб, предоставяйки гъвкави и конкурентноспособни решения за съхранение на енергия.

Siemens и AES управляват заедно новата компания, като всяка от фирмите ще има 50-процентен дял в нея. Глобалният централен офис на Fluence ще бъде разположен във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, с допълнителни офиси, разположени в Ерланген, Германия и подбрани градове по света. Очаква се сделката да бъде сключена през четвъртото тримесечие на календарната 2017 година, след като премине през регулаторни и други одобрения.

Fluence ще работи независимо от фирмите-основателки, като комбинира устойчивите възможности и експертиза в решенията за съхранение на енергия чрез батерии на групата на Siemens с тези на AES Energy Storage (съхранение на енергия)

Navigant Research (компания, предлагаща анализи на глобалния пазар за чиста енергия нарежда AES и Siemens сред водещите доставчици на решения на съхранение на енергия по света. Заедно, двете фирми са въвели в експлоатация или получили 48 проекта, достигащи 463 MW за съхранение на енергия на базата на батерии в 13 страни, включително най-големия в света проект за съхранение на енергия на базата на литиево-йонни батерии, разположен близо до Сан Диего, Калифорния.

„С разрастването на пазара за съхранение на енергия, клиентите се сблъскват с предизвикателството да намерят доверен технологичен партньор с подходящо портфолио и сериозни познания в енергийния сектор. Fluence ще запълни тази огромна липса на пазара. С глобалните достижения на опитна международна търговска сила, както и водещата технологична платформа Siestorage на Siemens на разположение, Fluence ще бъде идеално подготвена да обслужва този много интересен пазар“, заяви Ралф Кристиан, главен изпълнителен директор на Отдел „Енергийно управление“ на Siemens.

„През последните 10 години AES се превърна в глобален лидер в съхранението на енергия на базата на батерии в областта на комуналните услуги. Днес платформата на AES Advancion присъства в седем страни, с въведени в експлоатация повече от 200 MW системи за съхранение на енергия, включително най-голямата по рода си монтирана система в света“ заяви Андрес Глуски, Президент и Главен Изпълнителен Директор на AES. “Партньорството ни със Siemens и сформирането на Fluence ще предложи както на големите, така и на по-малките потребители пълната гама от доказани нови решения за съхранение на енергия в повече от 160 страни. Това ще ускори интегрирането на възобновяемите източници на енергия в утрешната енергийна мрежа“, допълни той.

Секторът за съхранение на енергия, свързан с мрежата се очаква да се разрасне от общо три гигавата инсталирани мощности в края на 2016 г. до 28 гигавата през 2022 г., според IHS Markit. Това е равно на енергията, използвана от 18,6 милиона домакинства. Чрез включването на съхранението на енергия в електрическата мрежа, комуналните услуги и общностите по света ще оптимизират инвестиции си в инфраструктурата, ще се увеличи гъвкавостта и устойчивостта на мрежата и ще се ускори конкурентноспособното интегриране на възобновяемото производство на електричество.

Технологичните платформи на AES – Advancion и на Siemens Siestorage, поддържат множество решения за съхранение на енергия. Двете приложения предлагат водещ индустриален набор от алтернативи за потребителите. Siemens внася опита си с приложения за микромрежа и управление на остров, възобновяема хибридна технология, възможност за „black-start“ и ограничаване на пиков потребител, като изгражда своето лично познание за енергийните нужди на клиентите като водещ глобален производител на оборудване (ОЕМ). AES внася значимата си експертиза в решенията за съхранение на енергия на базата на батерии в областта на комуналния сектор – за гъвкава пикова мощност, спомагателни услуги като регулиране на честотата, надеждност в преноса и разпределението, и приложения за интегриране на възобновяеми източници на енергия, датиращи от едно десетилетие назад и представляващи няколко от най-големите инсталации за съхранение на енергия в света.

Коментари: 0