Силна година за износа на текстил и облекло

От бранша очакват стойностите да се доближат до 1,86 млрд. евро

Силна година за износа на текстил и облекло

Тази година се очаква износът на текстил и облекло да се доближи до рекорните нива от 1,86 млрд. евро за миналага година, когато беше отчетена най-високата стойност след 2007 г. Това заяви Анастасия Симеонова, ръководител проекти в Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил.

По думите й страната ни изнася над 90 % от произведената продукция, като основен пазар е ЕС. Почти половината от износа отива към Италия и Германия. С голям дял са още Великобритания, Франция, Гърция и Испания. От бранша отбелязват, че експортът към Русия е паднал с почти 13 % заради наложените санкции, пише „Стандарт“.

Симеонова допълни обаче, че сред заетите в сектора се наблюдава спад с 5 % на годишна база до 104 хил. души. Основните ни конкуренти са Румъния и Турция, а от Азия – Бангладеш, Камбоджа и Виетнам засилват влиянието си за сметка на Китай.

Ако прогнозите се оправдаят, ще имаме още една силна година за текстилната и шивашката промишленост, надминаваща предишни рекорди от 1,78 млрд. евро за 2006 година.

Коментари: 0