Преработеното месо може да влезе в списъка на канцерогените
Според СЗО то е опасно колкото цигарите и алкохола
Беконът, бургерите и наденицата са еднакво опасни като цигарите, предупреждават световни здравни експерти.
Ето защо Световната здравна организация е на път да ги включи в списъка с потенциални канцерогени, съобщава Daily mail. Според организацията консервираното месо може да съдържа също толкова опасни съставки, каквито са арсенът и азбеста.
Прясното червено месо също може да стане част от списъка, но ще бъде обозначено като една идея по-безопасно в сравнение с другите изброени продукти.
Новата класификация идва в резултат на нарастващата тревога, че месото допринася за развитието на заболяването, отнемащо повече от 150 000 живота годишно във Великобритания. Наскоро експерти от Министерството на здравеопазването заключиха, че червеното и преработеното месо са силно канцерогенни.
Решението се очаква да стане ясно в понеделник след среща на учени от десет държави, сред които Великобритания.
Британските експерти са се обединили около твърдението, че преработеното месо е с най-висока степен на опасност, заедно с алкохол, цигари, азбест и арсен.
Под преработено месо се има предвид пушено, консервирано, осолено или с добавени химикали. Например шунка, бекон, пастърма, салам, някои наденици.
Според изследвания, ако приемът се ограничи до 20 гр. на ден – тънък резен бекон или английска закуска веднъж в седмицата, ще бъдат предотвратени около 20 000 смъртни случая всяка година.
Ако промените влязат в сила, те ще засегнат тежко веригите за бързо хранене, както и производителите. Секторът за производство на говеждо осигурява 2,8 млрд. паунда за британската икономика и 440 000 работни места в страната. Множество организации заявиха, че докладът противоречи на здравия разум и на десетки други изследвания, доказващи, че няма връзка между месото и раковите заболявания.