Силна седмица за еврото и йената

Инвеститорите очакват заседанията на Фед и ЯЦБ през идната седмица

Силна седмица за еврото и йената

Основният фокус на финансовите пазари през изминалата седмица бяха резкият спад при цената на петрола и намаленото търсене на рискови активи, което помогна на еврото и йената да запишат допълнителни печалби след солидния възход, последвал края на заседанието на Европейската централна банка.

Въпреки пониженият интерес към рискови активи, новозеландският долар успя да обърне загубите, след като централната банка на страната обяви, че понижава основния лихвен процент, но не вижда причина за допълнителни понижения в близкото бъдеще. Швейцарският франк и британският паунд също бяха подкрепени от решенията на своите централни банки, които запазиха лихвените нива без промяна.

За седмицата еврото поскъпна с 0.81% спрямо долара, паундът нарасна с 0.48%, йената спечели 1.57%, швейцарският франк поскъпна с 1.17%, златото се понижи с 1.94%.

Американският суров петрол поевтиня с 9%, след като страните производителки на петрол не успяха да се споразумеят за ограничаване на добиваните количества.

Пазарният фокус през настоящата седмица ще бъде съсредоточен върху заседанията на Федералния резерв и Японската централна банка, като повечето инвеститори очакват Фед да вземе решение за увеличаването на основния лихвен процент в САЩ. 

Коментари: 0