Силните данни за потребителските цени в САЩ подкрепиха долара

Петролът падна под 45 долара за барел

Силните данни за потребителските цени в САЩ подкрепиха долара

Данните за потребителските цени в САЩ показаха по-добри от очакваното данни. На месечна база потребителските цени нарастват с 0.2 на сто спрямо предварителните прогнози на икономистите за ръст от 0.1%. На годишна база увеличението е с 2.3% като предварителните очаквания бяха за ръст от 2.2%.

В резултат доларът поскъпна спрямо повечето валути. Доларовият индекс, показващ изменението на щатската валута спрямо кошницата от шест основни валути нарасна с 0.86% до 200- дневната плъзгаща се средна на 96.079 пункта.

Еврото отстъпи с 0.8%. Единната валута се търгуваше на нива от 1.1155.

Най-големият губещ  бе британския паунд, който загуби 1.8% от стойността си, достигайки силната подкрепа при 1.3000 преди ключовите заседания тази седмица на Федералния резерв и Японската централна банка.

На развиващите се пазари двойката USDMXN достигна нови годишни върхове на 19.77.

USDBRL спадна с 1.2% след ветото на президента Темър. При двойката USDMXN  движението продължава да е възходящо.

Предстоящи събития за деня:

11.00 Еврозона – Текуща сметка, юли

12.00 Еврозона – Производство в строителния сектор, юли

Ръст при американските облигации

Краткосрочните американски облигации се покачиха след силните данни за потребителските цени в САЩ. 10- годишните книжа се поскъпнаха до 1.693%. Германските дългови книжа слязоха отново на отрицателна територия, след като от Европейската централна банка разочароваха инвеститорите, които се надяваха на увеличаване на стимулите. 10- годишните испански облигации достигнаха 1.078%, докато доходността по италианските книжа е 1.342%.

Златото отстъпи до 2- седмично дъно

Златото се понижи до 2- седмично дъно, притиснато от силното покачване при долара поради добрите  данни за потребителските цени в САЩ. Вниманието на пазарните участници тази седмица ще е насочено към предстоящите заседания на Федералния резерв и Японската централна банка.

Спот цената на благородния метал се понижи с 0.4% до 1 308.33, което е най-ниското ниво от 1 септември. Фючърсите със срок на доставка през  декември намаляха с 0.6 на сто до 1310.20.

При другите благородни метали, платината загуби 2.5% от стойността си като по този начин удари 2- месечно дъно на 1 005 долара за тройунция. Паладият спадна с 2.4% до 670.40 долара, докато среброто отстъпи с 0.8% до 18.80 долара за тройунция.

Нарастването на предлагането на петрол в Либия и Нигерия доведе до понижение в цената. Черното злато спадна с около 2 на сто до 43.03 долара за барел. Зоната около 45 се явява силна съпротива, а 40 е ключово психологическо ниво. Сорт Брент също завърши на отрицателна територия, поевтинявайки до 45.77 долара.

Понижение за фондовите пазари в края на седмицата

Американските пазари затвориха в петък на отрицателна територия, повлияни от слабото представяне на енергийните компании, както и от спада в цената на петрола. Индексът на волатилността VIX отстъпи с 5.71% до 15.37.

В Европа водещите индекси също се оцветиха в червено. Europe’s Stoxx 600 загуби 0.7% от стойността си. Акциите на финансовите компании бяха сред най-слабо представилите се като банковия индекс спадна с  2.1%. Deutsche Bank загуби 8.5%, след като Министерството на правосъдието на САЩ поиска банката да заплати 14 млрд. долара за уреждане на граждански дела, свързани с ипотечни ценни книжа.

Коментари: 0