Симеонов чака одобрение от партньорите за промени в хазартния закон

Вицепремиерът определи търкането на билетчета от българите като „пандемия”

Симеонов чака одобрение от партньорите за промени в хазартния закон
2432 ~ 2 мин. четене

Приходите от хазартни игри в България са над 3 млрд. лв. годишно. Това коментира по БНТ вицепремиерът Валери Симеонов, коментирайки идеята си да ограничи рекламите на хазартни игри. Според него операторите на игри със залог плащат твърде малко данъци, а рекламата на тото и лото игри са твърде агресивни.

„Поради благосклонните закони, които са променяни основно през последното десетилетие, първо, на хазартните игри им е разрешена рекламата, а второ, те нямат абсолютно никакви задължения да плащат нито ДДС, нито данък „Печалба”. Имат единствено една такса по Закона за хазарта в размер на 15%”, заяви Симеонов.

По думите на вицепремиера широкоразпространените реклами на хазартни игри създават у хората усещането, че не им е нужно да се образоват, да се развиват, а единствено да търкат билетчета.

„Тази пандемия е стигнала до там, че сме свидетели ежедневно как възрастни жени, с определено ниски пенсии, влизат, пазаруват си хранителни стоки за 5-6 лв. и за 10 лв. си взимат талончета. Не е по-различно положението при младите хора. Изследване от 2016 г. в Северозападна България показва, че 10% от учениците между VІІ и XІІ клас играят всеки ден, 11% го правят веднъж седмично, а на 48% от тези деца семействата им редовно участват и участват в хазартни игри”, каза още Симеонов. Той добави, че по този начин Северозападна България не е забогатяла.

За да сложи край на агресивните телевизионни реклами на хазартните игри, Симеонов обсъжда с партньорите си от „Патриотичен фронт” промени в Закона за хазарта. И очаква до края на тази седмица отговор от коалиционните партньори от "Атака" и ВМРО. Той добави, че очаква коментар и от ГЕРБ по темата, а според него този коментар ще е положителен.

„Мисля, че тази тема е толкова значима, че би трябвало да обедини доста широк кръг от политическите партии в парламента. Аз вярвам, че електоратът на тези партии ще окаже съответния натиск, защото еднозначно се приемат предложенията, които съм направи, за промени в Закона за хазарта и Закона за радиото и телевизията. Хората много добре разбират, че няма смисъл от тази непрекъсната реклама през 15 минути с олигофренски усмивки", каза Симеонов. Той обясни, че иска да не се излъчват рекламите на хазартните игри и да не се продават навсякъде талони за тях.

Вицепремиерът добави, че темата за промени в Закона за хазарта вече му е навлякла неприятности в личен план и че е имало посегателство срещу семейството му.

Коментари: 0