Сиренето ще стане лукс във Великобритания след Brexit, сочи доклад

Твърд Brexit ще има катастрофално въздействие върху млечната промишленост

Сиренето ще стане лукс във Великобритания след Brexit, сочи доклад

Снимка: Pixabay

1148 ~ 2 мин. четене
Маслото, киселото мляко и йогурта, сиренето и кашкавалът могат да станат "лукс" в Обединеното кралство след Brexit, установи нов доклад.

Митата, допълнителните закъснения на границата и засилените проверки могат да поставят "британските потребители, изправени пред дилемата на млечните продукти", предупреди London School of Economics в доклад, цитиран от "Евронюз".

Според доклада, поръчан от млекопреработвателната компания Arla Foods, твърд Brexit, при който Обединеното кралство напуска митническия съюз на ЕС и единния пазар, ще има "катастрофално въздействие върху млечната промишленост в страната и нейните потребители".

При по-"мек" варинат за напускане на ЕС, също ще има затруднения, тъй като Великобритания има вторият най-голям търговски дефицит на млечни продукти в света - до 16%, като 98% от вноса на млечни продукти произхожда от ЕС.

"Тази голяма зависимост от вноса от ЕС означава, че всички проблеми на границата след Brexit и недостигът на кадри в ключови области вероятно ще имат значително и предимно отрицателно въздействие върху вътрешния пазар под формата на недостиг на продукти и значително по-високи цени ", каза Аш Амирахмади, управляващ директор за Великобритания в Arla Foods UK.

Според доклада Brexit може да доведе до следните допълнителни разходи:

-Допълнителен седем минутен период на изчакване при пристанищата на Обединеното кралство за митническа инспекция ще струва още 111 паунда (125 евро) на контейнер;

-Правилата за сертификатите за произход могат да добавят 48 евро;

-Ветеринарните проверки струват около 56 евро на пратка;

-Цената на труда: Службата за митническа декларация на Великобритания, предназначена да обработва само 150 милиона декларации годишно, ще трябва да се справи с 250 милиона след напускането на ЕС, докато работното натоварване на ветеринарите на границата се очаква да се увеличи с 372%.

Освен тези изброени фактори, вносът ще се обложи и с мита.

В момента митата за износ на сирене от ЕС варират от 19% за пармезан и кантал до 68% за незряло или необработено сирене със съдържание на мазнини над 40%.
Подкрепи Economic.bg