Сирил Рамапоза избран за президент на Южна Африка

Той застава на поста след оттеглянето на Джейкъб Зума

Сирил Рамапоза избран за президент на Южна Африка

Снимка: БТА

412 ~ 2 мин. четене
Лидерът на управляващата южноафриканска партия Сирил Рамапоза бе избран за президент на Южна Африка, съобщават международните агенции.

Той поема поста от управлявалия 9 години Джейкъб Зума, който снощи подаде оставка по настояване на партията.

Досега 65-годишният Рамапоза бе вицепрезидент.

Той бе избран за лидер на управляващата партия Африкански национален конгрес (АНК) през декември със значителна преднина пред предложения от Зума кандидат - бившата му съпруга Нкосазана Дламини-Зума.

Новоизбраният президент има в биографията си както политически, така и бизнес опит. 

Рамапоза е един един от най-богатите мъже в Южна Африка, с нетно богатство от 450 млн. долара.

Адвокат по професия, Рамапоза е задържан за анти-апартейдска дейност два пъти през 70-те години на миналия век. Той стартира най-мощния синдикат в Южна Африка - Националният съюз на миньорите, през 1982 г.

Рамапоза е главен преговарящ на АНК при прехода на Южна Африка към демокрация и председател на комисията, която улеснява освобождаването на бившия президент Нелсън Мандела от затвора през 1990 г.

Надеждата му да бъде заместник на Мандела не се оправдава, когато Мандела избира Табо Мбеки, който също по-късно става президент. 
Рамапоза започва да се занимава с бизнес в средата на 90-те години. Неговите акредитиви включват собственост върху франчайзинга на McDonald's в Южна Африка, в борда е и на компанията за добив на платина Lonmin и в мобилния оператор MTN.

Около работата на Рамапоза обаче има и сянка. Той е бил директор на Lonmin по време на масовото клане в Марикана през 2012 г., в което са загинали 34 миньори при стачни действия, съобщава CNBC.

На гласуването днес в парламента двете опозиционни партии - "Борци за икономическа свобода" и Демократичен алианс - казаха, че бойкотират вота. Депутатите от едната партия дори напуснаха пленарната зала.

Джейкъб Зума подаде оставка след години на скандали, опетнили имиджа на управляващата партия.

65-годишният Рамапоза каза в първата си реч като президент, че ще се бори за изкореняване на корупцията и съживяване на икономиката.
Подкрепи Economic.bg