Скандалът със Здравната каса вкара Камен Плочев в болница

Управителят на Касата обяви тази седмица, че здравето му се е влошило след заплахи срещу него

Скандалът със Здравната каса вкара Камен Плочев в болница
1052 ~ 2 мин. четене
Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев е приет в болница, съобщава „Дарик“. Пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева потвърди, че Плочев е в болничен, но „в момента НЗОК като администрация работи добре“.

Тази седмица пред депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване проф. Плочев призна, че здравословното му състояние рязко се е влошило, след като получил лична заплаха да се оттегли от поста си.

Управителят на касата не пожела да посочи кой е отправил заплахата. Скандалите се зародиха след като здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на Плочев, под претекст, че не го информирал за свое предложение бюджетът на касата да се актуализира.

Впоследствие се оказа, че институцията дължи на чужди фондове над 270 млн. лв., а само за последната година над 300 души са сигнализирали за отказано или забавено лечение в чужбина заради неизплатени дългове.

„Тепърва предстоят разговори с проф. Плочев, не мисля, че той е бил подведен относно цифрите. Не е имало акт на подвеждане“, коментира още Начева след извънредното заседание на Надзорния съвет на Касата. Тя обясни, че дори и възложената днес вътрешна проверка на НЗОК да отчете, че има грешки, това няма да се отрази на бюджета за 2018 г.

„Договорени са конкретни суми, които трябва да бъдат изплатени на съответните държави и те са разчетени в бюджета. А ако проверката покаже, че сумите са по-големи, те ще останат като задължения в проектобюджета за 2019 г. А това, че бюджетът за миналата година е излязъл на нула означава, че задълженията дотогава са били изпълнени, но може да има и начислени, които остават за след това. Това, че има просрочени задължения, е факт. И това, че те към днешна дата има 7 млн. също е факт. И това, че това число може да бъде променено също е факт. Но тези неща не влияят върху плащанията, които имаме в рамките на бюджета за съответната година“, коментира Начева.
Подкрепи Economic.bg