Скандали в ХДС преди подписването на споразумението с ГСДП

Новото германско правителство трябва да встъпи в длъжност в сряда

Скандали в ХДС преди подписването на споразумението с ГСДП

Снимка: БТА

396 ~ 2 мин. четене

Новият генерален секретар на германската партия Християндемократически съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер смъмри бъдещия здравен министър Йенс Спайн. Причина за това стана медийното недоволство, което Спайн предизвика с коментари за бедността, пише Reuters.

Бедността и абортите са най-новите теми на раздор, които възникват в новото правителство часове преди ХДС на канцлера Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да подпишат своето коалиционно споразумение. Новото правителство, което повтаря „голямата коалиция”, управлявала от 2013 г. насам, трябва да встъпи в длъжност в сряда или почти шест месеца след парламентарните избори в Германия.

Спайн, която е член e на ХДС, заяви пред вестник Berliner Morgenpost, че тези, които са получили обезщетение за безработица в рамките на финансовите реформи, познати като Hartz IV, не са бедни, тъй като техните основни нужди са били задоволени.

Крамп-Каренбауер коментира, че Спайн е била права да каже, че германската социалноосигурителна система е била преразглеждана редовно, за да се гарантира, че се задоволяват основните нужди. Според нея обаче е неразумно политиците с по-високи доходи да казват на ползващите социални помощи как трябва да се чувстват.

И Спайн, и Крамп-Каренбауер, са възможни наследници на Меркел. Спайн се намира повече в дясното крило на ХДС, докато настоящия генерален секретар на партията е по-центристки настроен.

Крамп-Каренбауер каза пред телевизия ZDF, че новото правителство ще се съсредоточи да понижи трайната безработица и да предотврати хората да се нуждаят от социални помощи от пакета Hartz IV.

Партия ХДС като цяло също разкритикува думите на Спайн. „Нашата страна има нужда социална сплотеност, а не от коравосърдечни дебати за статистиките”, каза бъдещият министър на труда Хубертус Хейл.

Подкрепи Economic.bg