Скандалният Давид Черни вдига \"корабокруширал\" небостъргач в Прага (снимки и видео)

Ако бъде одобрен проектът, това ще е най-високата сграда в чешката столица

Скандалният Давид Черни вдига \

Снимка: Trigema

Небостъргачите могат да бъдат противоречиви по много причини, независимо дали променят любим градски пейзаж или имат отрицателно въздействие върху местните общности. А някои от тях направо обиждат зрителните чувства на хората.

Противоречив може да се нарече и Top Tower, планиран проект за небостъргач в Прага, който изглежда като наклонена мачта на корабокруширал кораб, разбил се в офис блок.

135-метровата кула ще стане най-високата сграда в Прага, столицата на Чешката република, ако тя бъде одобрена от органите за планиране, разказва CNN.

 

Проектирана от скулптора Давид Черни и архитекта Томаш Цисар, кулата ще предлага гледка към града от външни асансьори, според изявление на компанията-предприемач Trigema.

Сградата ще е предимно с жилищна площ, като офисите и културният център са на по-ниски нива. Ще има и обществено достъпна градина на покрива и магазини на приземния етаж.

Черни е известен със своите противоречиви и скандални творби, включително Entropa - скулптура, поръчана да отбележи председателството на Чешката република в Съвета на Европейския съюз през 2009 г., която изобразява всяка държава от ЕС, използваща национален стереотип. На нея Франция може да се види покрита с банер, който гласи "Стачка!", докато Белгия е кутия с половин изяден шоколад, а Швеция - кутия на IKEA. В същата скулптура България беше изобразена като клекало на тоалетна и творбата предизвика широк обществен отзвук у нас.
 

Предложената кула на Черни ще бъде разположена близо до спирката на метрото Nové Butovice в предградията на града.


Историческият център на Прага е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и там е изцяло забранено строителството на високи сгради.


Ако бъде одобрено, строителството може да започне през 2021 г. и да отнеме три години, според Trigema.
 
Проектът ще струва 2 милиарда чешки крони (84,5 милиона долара).

Коментари: 0