Тристранката блокира промяната при изплащането на болничните

Първите три дни ще продължат да се изплащат от работодателите, които нямат достатъчно възможност за контрол

Тристранката блокира промяната при изплащането на болничните

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Националният съвет за тристранно сътрудничество отхвърли предложението на депутатите от партия „Воля“ първите три дни от болничните да се плащат от НОИ, а не както е сега – от работодателя. Срещу законопроекта се обявиха правителството и синдикатите, докато работодателските организации го подкрепиха, съобщава БНТ.

Министерството на финансите показа изчисления, според които промяната би струвала на бюджета на НОИ допълнително 200 млн. лв. годишно.

Работодателите настояват болничните да се плащат изцяло от държавата, защото не разполагат с инструмент за контрол, което води до злоупотреби.

Основният аргумент на синдикатите да отхвърлят идеята е, че тя ще е за сметка на данъкоплатците и ще доведе до вдигане на осигурителните вноски, за да се компенсира дупката в НОИ.

През миналата година изплатените болнични възлизат на близо 800 млн. лв. Отменените болнични са 10 000.

Припомняме, че работодателите лансираха дори по-радикална идея. Те предложиха първите три дни от болничните въобще да не се плащат и обосноваха това с примери в други европейски държави. Синдикатите контрираха, че така ще бъдат наказани наистина болните хора, които имат най-големи разходи именно в тези първи три дни от заболяванията си.

И синдикатите, и работодателите са единни в едно – трябва контрол върху лекарите, които издават болничните.
Коментари: 0