Слабото евро увеличи приходите на германските фирми

Световната икономика все още е далеч от стабилното положително развитие

Слабото евро увеличи приходите на германските фирми

Приходите на сто от най-големите фирми в Германия са нараснали с 8,2% за периода януари-септември 2015 - до 1,2 млрд. евро, сочи доклада на консултантската компания Ernst & Young (EY). Около 80% от включените в този списък фирми са успели да увеличат оборота си за първите 9 месеца на тази година, съобщава Deutsche Welle.

Според експерти, слабото евро допринася за приходите на германските концерни, тъй като се увеличава привлекателността на продуктите им на международния пазар.

"Силата на германската икономика, както винаги, е базирана на промишлеността, особено в секторите на автомобилостроенето и машиностроенето" - казва експертът Томас Хармс.

Най-добрите резултати за периода януари-септември показаха автопроизводителите Daimler и BMW.

В доклада се посочва още, че печалбите преди лихви и данъци, разглеждайки стотици компании са намалели с 9.8% до 74.4 милиарда евро, което се дължи на кризата в E.On, Deutsche Bank и Volkswagen. Въпреки това, две трети от най-големите корпорации в Германия са увеличили печалбата за съответния период.

Експертите очакват продължаване на възходящата тенденция в приходите през следващата година, след като еврото ще запази слабостта си. Въпреки това, съществуват и рискове " включително резки колебания в цените на акциите, валутните курсове и цените на суровините - световната икономика в момента все още е далеч от стабилното положително развитие", казва Хармс.

Коментари: 0