След безпрецедентните стимули ЕЦБ променя тактиката

Банката вече е притеснена от бавното увеличение на цените

След безпрецедентните стимули ЕЦБ променя тактиката

Снимка: БТА

„Запазване на благоприятни условия за финансиране през пандемичния период“. Това са думи от ръководството на Европейската централна банка, които вероятно ще излязат на преден план през следващите няколко месеца, тъй като базираната във Франкфурт организация променя тактиката си. Завоят идва, след като през декември тя подкрепи пакет от стимули за общо 1.85 трлн. евро.

Управителният съвет на ЕЦБ, воден от Кристин Лагард, вероятно ще направи пауза в обозримо бъдеще и ще използва срещата от тази седмица, за да насочи пазарите в нова посока, както и да обсъди силата на еврото.

По-реалистична цел, отколкото постигането на 2% инфлация за следващите две или три години, е да се съсредоточим върху защитата на благоприятни финансови условия, при възможно най-ниските разходи, като същевременно удължим периода, в който инфлацията да се доближи до целта“, каза Анатоли Анненков, старши европейски икономист в Societe Generale, в изследователска бележка.

„По този начин виждаме политиката на ЕЦБ в близко бъдеще, въпреки че очакванията за растеж отслабват на фона на продължителни блокировки“, допълни той.

Под светлината на държавните облигации

Някои пазарни наблюдатели смятат, че фокусът върху финансовите условия може да е трик за отвличане на вниманието от държавните облигации – колко лихви плащат правителствата от еврозоната по своите дългове.

„ЕЦБ се опитва да измести фокуса на пазара от доходността по облигациите към финансовите условия“, твърди Марк Уол, главен икономист в Deutsche Bank, в изследователска бележка миналата седмица.

Колкото по-убедена е ЕЦБ, че базираните от банките показатели за финансови условия се подобряват устойчиво, толкова по-малко чувствителна е ЕЦБ за повишаване размера на дълговете и лихвите по тях“, допълни той.

Засилване на еврото

Инфлацията в еврозоната е близо до дъното, а прогнозите за нея на ръководството на ЕЦБ през декември също достигнаха рекордно ниски стойности. Към това се прибавя и поскъпването на еврото, което е допълнително забавяне на инфлацията. В момента единната валута се търгува за близо 1.2119 долара, макар че преди пандемията беше по-близо до 1.10 долара.

Защо инвеститорите подкрепят еврото, не е напълно ясно, особено на фона на очакванията Федералният резерв на САЩ да вдигне лихвите много по-рано от ЕЦБ.

На събитие на Reuters този месец Лагард заяви, че централната банка ще бъде „изключително внимателна“ към валутните движения и нейното въздействие върху потребителските цени.

Преглед на стратегията

От 2003 г. насам централната банка на еврозоната е насочила нивото на инфлация „под, но близо до 2%“ в опит да отговори на опасенията относно значителното нарастване на потребителските цени. В момента обаче ЕЦБ е по-притеснена от бавното поскъпване. В резултат на това прегледът на стратегията във Франкфурт може да доведе до нова цел.

„Те ще се стремят да намерят консенсусна гледна точка преди лятото“, смята Анненков.

Ключовият тест ще дойде през септември. След лятната пауза Управителният съвет може да се наложи да преразгледа своята парична политика, шест месеца преди предвиденото изтичане на безпрецедентните му покупки на облигации.

Коментари: 0