ЕЦБ зареди „базуката“ с още пари

Централната банка въвежда допълнителни парични стимули, опитвайки се да спаси икономиката на еврозоната

ЕЦБ зареди „базуката“ с още пари

Снимка: БТА

2165 ~ 3 мин. четене

Европейската централна банка (ЕЦБ) прие още стимулиращи мерки в опит да изведе еврозоната от двойната рецесия и да осигури подкрепа за европейската икономика, съобщава Reuters. Още не отърсили се от шока, предизвикан от първата вълна на коронавируса, бизнесът и обществото в Европа се оказаха във втората. Това наложи затваряне на бизнеси, безработицата скочи до рекордни нива, а дълговете на националните държави започнаха да се трупат с бързи темпове.

И спазвайки обещанието си да продължи да подкрепя икономиката по време на пандемията, ЕЦБ разшири схемата си за изкупуване на дългове и се съгласи да предостави на банките още по-евтина ликвидност, стига те да продължават да прехвърлят паричните средства към реалния бизнес.

Президентът на централната банка Кристин Лагард заяви, че потребителите остават нервни, а бизнес инвестициите са уязвими на по-нататъшни спадове в увереността, правейки всяко възстановяване неравномерно, в най-добрия случай.

„Входящите данни и прогнозите ни предполагат по-изразено краткосрочно въздействие на пандемията върху икономиката и по-продължителна слабост при инфлацията от предвиденото досега“, каза тя на пресконференция.

Банката публикува нови прогнози, които са за растеж от 3.9% през следващата година на, в сравнение с по-ранна прогноза за 5.5%. Все пак за 2022 г. очакванията са малко по-добри – 4.2% вместо 3.2%.

След като достигне 1% през следващата година, инфлацията едва ще се покачва до 1.1% през 2022 г., в сравнение с по-ранната прогноза от 1.3%.

Лагард изрази надеждата, че до края на 2021 г. масовата ваксинация срещу коронавируса ще създаде достатъчен имунитет, за да помогне на огромния сектор на услугите в региона да се върне към някакво ниво на нормалност, но добави и предпазлива нотка.

„Несигурността остава висока“, каза тя. „Продължаваме да сме готови да коригираме всички наши инструменти според нуждите.“

ЕЦБ увеличи общия размер на своята програма за спешни покупки в пандемия с 500 млрд. евро до 1.85 трлн. евро, в съответствие с пазарните очаквания. Също така удължи схемата с девет месеца до март 2022 г. с цел поддържане на рекордно ниски разходи за държавни и корпоративни заеми.

Реинвестициите на пари с падеж по схемата за извънредни покупки на облигации бяха удължени с една година - до края на 2023 г.

ЕЦБ също удължи с една година периода, през който банките ще получат 1% лихва от централната банка за вземане на заеми при нейните дългосрочни аукциони - до юни 2022 г.

С цел да даде на банките достатъчно ликвидност, ЕЦБ ще проведе и три допълнителни търга за тригодишни заеми, като последният е насрочен за декември 2021 г.

Като допълнителна помощ за банките, изключително намалените изисквания за обезпечения, които бяха въведени през пролетта, се удължават до юни 2022 г.

Троен шок

Увеличаването на стимулите идва в момент, когато еврозоната се бори да балансира между нарастващия набор от краткосрочни рискове пред подобряването на дългосрочните перспективи.

Непосредственото бъдеще носи перспективата за троен шок - продължителна втора вълна на пандемията, тежък Брекзит и забавяне при одобрението на Фонда за възстановяване и развитие на стойност 750 млрд. евро, който създаде Европейския съюз. Неговото съществуване предстои да се обсъди на срещата на върха на ЕС днес и утре.

Но и трите проблема се възприемат като временни сътресения, тъй като политическите борби вероятно ще бъдат разрешена и пандемията ще се успокои до пролетта, оставяйки ЕЦБ да прекара блока през трудната зима.

Междувременно успехът на ваксината подобри перспективите в дългосрочен план и политиците вече изразиха увереност, че животът може да се нормализира до втората половина на 2021 г., ако имунизацията достигне критично ниво.

Новите мерки, сходни по характер с предишни стимули, едва ли ще доведат до много по-ниски разходи по заемите, тъй като ЕЦБ твърди, че нейната работа е да поддържа лихвите около рекордно ниски стойности за по-дълго време, вместо да ги намалява допълнително.

Подкрепи Economic.bg