Аутсорсингът е готов да наема останалите без работа заради COVID

Фирмите за изнесени услуги продължават да търсят кадри и то не само с IT профил

Аутсорсингът е готов да наема останалите без работа заради COVID

Снимка: Unsplash

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Здравната и последвалата я икономическа криза през 2020 г. оставиха много хора без работа, но и затрудниха намирането на нова такава. Картината обаче не е единствено и само мрачна. Някои сектори демонстрираха издръжливост и могат да се окажат пояс за изпадналите от пазара на труда, а фирмите за изнесени услуги (аутсорсинг) са пример за такава възможност. По данни на компанията за човешки ресурси Adecco България в тях се наблюдава четворно увеличение на кандидатите за работа, идващи от най-засегнатите от COVID бизнеси.

Коронен трус

Пандемията от коронавирус разклати бизнеса из основи и остави хиляди хора без препитание. Туризмът например е сред най-потърпевшите секотри, като по данни на Националния статистически институт (НСИ) нивото на безработицата в него е 6.7% към началото на седмицата. В този процент влизат всички, които са работили в заведения за хранене, барове, дискотеки, хотели, къщи за гости и пр.  

Въпреки правителствените мерки за спасяване на работни места неустойчивите на кризата бизнеси, чиято дейност бе ударена от първия и втория локдаун, продължават да освобождават хора. Преквалификацията обаче, особено по време на криза, не е лесна задача. По данни на НСИ безpaбoтицaтa в Бългapия нe cпиpa дa pacтe. Само пpeз минaлaтa ceдмицa в бюpaтa пo тpyдa ca ce peгиcтpиpaли нови 7600 дyши, докато в cъщoтo вpeмe нoвa paбoтa ca cи нaмepили по-малко от 3700 чoвeĸa. 

Това прави конкуренцията на пазара много ожесточена. По този повод експертите по човешки ресурси съветват хората да усъвършенстват портфолиото и софт уменията си и да развият себе си в друго интересно за тях направление. Свободното си реме например биха могли да инвестират в онлайн курсове, чрез които да развият базисни IT умения.

Бряг на спасение

„Хората от засегнатите сектори са потенциални служители за ниските административни позиции (Customer Support Centers) в аутсорсинг компаниите, но е нужно да покриват изискванията за добро владеене на чужд език, както и по-високо ниво на техническа грамотност“, коментира пред Economic.bg Параскева Найденова, мениджър „Привличане на кандидати“ в Adecco България.

От години аутсорсинг индустрията е определяна като една от най-перспективните в българската икономика и числата потвърждават това. Общите приходи на компаниите в бранша през 2019 г. се увеличават с 19.6%, а очакванията за кризисната 2020 г. са за продължаващ двуцифрен ръст, сочи годишният доклад на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST). Приносът на индустрията на изнесените услуги към БВП на страната за 2019 г. се оценява на 5.5%. Прогнозата обещава делът ѝ да нарасне до 8.9% през 2022 г. 

От гледна точка на пазара на труда обнадеждаващото е, че компаниите от сектора видимо продължават да наемат хора и през 2020 г. Към края на 2019 г. в него са работили около 78 хил. души, а междинните данни за миналата година отчетоха повишение до над 81 хил. души.

Не само IT

Фирмите за изнесени услуги главно се свързват с информационните технологии, но те не изчерпват дейността им. Параскева Найденова пояснява, че в сферата се търсят и специалисти, които са от направленията финанси, HR обслужване, техническа поддръжка и др.  

„Доста широк и различен е профилът на позициите, за които се търсят хора. Разбира се IT специалистите винаги ще са ценен кадър, но също така през последните години се наблюдава как големи международни компании изнасят в България т.нар. Shared Service Centers, в които работят хора с различни специализации“, коментира експертът. 

Това дава основание от Adecco България да виждат по-големи перспективи пред останалите без работа в момента. Според експертите пред тях се разкрива широк спектър от направления, в които могат да се специализират чрез курсове, стажове или частни уроци. 

Без изненада, за по-ниските позиции има достатъчно кандидатстващи, докато за средно и високо ниво специалисти хора се намират по-трудно. От бранша все пак потвърждават тенденцията за общ спад в откриването на свободни позиции, но

все още има сектори, които продължават усилено да наемат хора. При тях кризата не е довела до замразяване на назначенията, а точно обратното. Примери за такива сектори в България са аутомотив, IT и аутсорсинга.“

В по-голямата си част аутсорсинг компаниите предлагат и междинно обучение на вече наетите, т.е. инвестират в кадрите си, така че да придобият по-ясна и тясна представа за същността на работата. Голяма част от тях предлагат и платени стажове, за които кандидатите не е нужно да имат, каквито и да е било познания. Мениджърите изискват единствено владеене на чужд език, а всичко останало се придобива по време на стажантската програма. В такъв случай служителите имат реална възможност за назначаване след изтичане на програмата.

Въпросът за парите

„Впечатление прави, че въпреки повишения брой хора, търсещи работа, работодателите не са намалили стартовите възнаграждения за отворените позиции. Нивата на заплатите са равни на тези спрямо миналата година по същото време“, отбелязва Найденова.

Според платформите за търсене и предлагане на работа у нас средната стартова заплата в аутсорсинг индустрията за начинаещи е между 1000-1300 лева (нето). За по-високите нива месечното възнаграждение започва от 1600 лева. Прогнозите според Adecco са, че тези числа няма да се променят през 2021 г.

Поглед напред 

Безспорно пандемията повлия сериозно на множество компании и ги накара да променят цялостния си модел на управление. Според проучването на HR компанията при втория локдаун бизнесите се справят по-успешно, отколкото при първия през пролетта.

„При първия локдаун нормално беше бизнесът да е в шок от тази ситуация, с която не се бяхме сблъсквали до сега. Автоматично бяха замразени плановете за наемането на нови хора, целта на всички беше да запазят кадрите си. През ноември вече компаниите реагираха много по-премерено и спокойно. В момента има доста повече отворени позиции за работа, спрямо март/април миналата година“, споделя Димитър Иванов, Търговски и оперативен директор на Adecco за България.

Според него 2021 г. ще бъде малко по-структурирана и по-предсказуема в известна степен, спрямо 2020.

Коментари: 0