Правителството на практика се отказа от АЕЦ „Белене“

По предложение на САЩ наличното ни оборудване ще се използва за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Правителството на практика се отказа от АЕЦ „Белене“

Снимка: МС

Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Правителството „Борисов 3“ на практика се отказва от изграждането на 30-годишния спорен проект АЕЦ „Белене“, пренасочвайки вече готовото и платено руско оборудване за нова мощност в „Козлодуй“. Решението за това бе взето по време на днешното заседание на Министерския съвет, който разгледа доклада на работната група, свикана от енергийния министър Теменужка Петкова.

Нови ядрени мощности

С днешното решение се дава зелена светлина и се подкрепя реализацията на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ с наличното оборудване. В новия доклад за бъдещето на ядрената енергетика у нас се казва, че до 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност.

Припомняме, че в процедурата по привличане на частни инвеститори в АЕЦ "Белене" бе записано, че държавата ще апортира в капитала на новата компания строител реакторите и другите вече готови съоръжения, както и лицензираната площадка в Белене, за да участва в проекта с някакъв дял.

Пореден доклад

През октомври 2020 г. Миниcтepcĸият cъвeт изненадващо реши дa дaдe нa Бългapcĸия eнepгиeн xoлдинг (БEX) мaндaт зa пpeгoвopи c aмepиĸaнcĸи ĸoмпaнии, зa peaĸтop, ĸoйтo дa бъдe инcтaлиpaн нa плoщaдĸaтa нa AEЦ „Koзлoдyй“. Това се случи само ден, след като премиерът Бойко Борисов заговори за изграждането на 7-ми блок в атомната централа. И въпреки че БЕХ тpябвaше дa влeзe в пpeгoвopи c ĸoмпaнии oт Cъeдинeнитe aмepиĸaнcĸи щaти, paзвивaщи нoви ядpeни тexнoлoгии зa гpaждaнcĸи цeли, вĸлючитeлнo мaлĸи мoдyлни peaĸтopи, c цeл пpoyчвaнe нa възмoжнocтитe зa изгpaждaнe нa нoвa ядpeнa мoщнocт нa плoщaдĸa № 2 в AEЦ „Koзлoдyй", днес вариантите, представени в доклада са няколко.

„В хода на работата на групата са проведени разговори, разменена е кореспонденция, включително с колегите от „Уестингхаус“, тъй като три са одобрените технологии по ОВОС. Едната технология е американската за реактори „AP 1000“, другите две са руски технологии, които са реакторите за АЕЦ „Белене“, се казва в съобщението на Министерски съвет днес. И въпреки че в него не се говори за окончателно решение за използване на наличното оборудване се казва, че в доклада се подкрепя този вариант.

Според гласувания от правителството доклад министърът на енергетиката следва да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй“ за изграждане на нова ядрена мощност, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ „Белене“.

„Това са изключително важни инфраструктурни проекти, които гарантират и националната сигурност, и енергийната сигурност, и диверсификацията. Освен това използват и платеното от държавата и данъкоплатците оборудване за АЕЦ „Белене“. Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на заседанието. Премиерът определи доклада като добра стратегия, в която има записани важни и бързи стъпки за действие по проекта.

По съвет от САЩ

Борисов отдавна се опитва да намери баланса между САЩ и Русия. За „Белене“ обаче беше ясно, че ще е поредният руски проект у нас, което не се хареса на Америка и тя ни го каза не веднъж. През октомври Франсис Фанън, ръководител на енергийната дипломация на САЩ, беше на посещение в София и тогава заяви, че АЕЦ „Белене“ създава енергийна зависимост от Русия и парите за нея ще са грешно похарчени.

Само след месец американският посланик Херо Мустафа беше на официално посещение в АЕЦ "Козлодуй", за да обсъди хибридно решение за бъдещия нов мегапроект. В съобщение на Американското посолство у нас се казва, че двете страни са обсъдили хибридно решение, което максимално да използва оборудването, което България е закупила преди за проекта „Белене“. „Такъв проект би бил по-устойчив от финансова гледна точка спрямо други опции и би се възползвал от вече съществуващите големи технически, екологични и сеизмични предимства на Козлодуй, висококвалифициран персонал, център за обучение, мерки за безопасност и сигурност и инфраструктура за пренос на електроенергия. Успешният хибриден проект в Козлодуй би гарантирал голям обем от безопасна, надеждна, безвъглеродна енергия за българските граждани, като същевременно укрепва енергийната независимост и сигурност на България.“

България очевидно се вслуша в съвета на САЩ и ще се откаже АЕЦ „Белене“, макар и по думите на правителството към нея да има голям международен интерес, а според Петкова страната ни има голяма нужда и от двете ядрени централи. В съобщението днес обаче се дава зелена светлина на министъра на енергетиката да разреши продължаване на действията по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови ядрени технологии за малки модулни реактори, които биха могли да бъдат американски.

Коментари: 0