Още 4000 човека в България останаха без работа заради COVID мерките

През миналата седмица броят на съкратените в България се нормализира след "избухването" седем дни по-рано

Още 4000 човека в България останаха без работа заради COVID мерките

Снимка: Красимир Свраков

Безработицата в България не спира да расте - тенденция, започнала след края на летния сезон - като през миналата седмица в бюрата по труда са се регистрирали 7600 души. В същото време нова работа са си намерили близо 3700 човека, показват седмичните данни на Националния статистически институт (НСИ). Тоест, извън пазара на труда в периода 11-17 януари са останали още около 4000 души.

Въпреки продължаващото увеличение на хората без работа данните са оптимистични, тъй като само седмица по-рано НСИ отчита ръст на нетната безработица с повече от 12 000 души, или три пъти повече от сега. Трябва да се има предвид, че голямата бройка в периода 4-10 януари се дължи на големия брой почивни дни в предходния двуседмичен период и вероятно много хора са предпочели да оставят регистрацията си в бюрата по труда за след Нова година.

Най-много безработни през миналата седмица са регистрирани в София (599), Благоевград (547), Пловдив (519) и Плевен - 438 души.

Общо за периода от началото на пандемията - в края на февруари 2020 г. досега - oт пaзapa нa тpyдa ca излeзли нaд 404 хил. души, а са назначени над 244 хил. Тоест без работа заради правителствените мерки срещу разпространението на коронавируса са около 160 хил. души.

Вчера, в интервю за Nova, социалният министър Деница Сачева обяви, че благодарение на правителствените програми за подкрепа на бизнеса и заетостта са спасени 250 000 работни места. Според нейните данни коефициентът на безработица към 15 януари е 7.02%.

Ниската безработица вероятно наистина се дължи на правителствените мерки, като например "60/40" и "80/20", които плащат част от заплатите на затворените или тежко засегнатите бизнеси. Работодателите обаче се оплакват, че при неработещ бизнес няма откъде да намерят необходимите 20 или 40% за покриване на останалата част от възнагражденията и в един момент ще започнат да освобождават хора.

Ресторантьорския и хотелиерски бранш вече обяви, че без допълнителна подкрепа, т.е. пълно покриване на разходите на затворените бизнеси, или позволяването им да работят с по-голям капацитет, ще фалират 30% от фирмите. Те твърдят, че средствата по мярката „Запази ме“, която е насочена към затворените заради COVID бизнеси, не достигат до тях. Други пък заявиха, че кандидатстването по схемите „60/40“ и „80/20“ е почти невъзможно заради множеството изисквания, които „са направени умишлено, за да не може да подадем документи“, поясняват представители на бранша.

От правителството няколко пъти заявиха, че ще опростят методите за кандидатстване, за да може по-голям брой фирми да се възползват от средствата.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов пък допусна възможността заведенията и моловете да заработят, което е най-голямото желание на бранша. Ако в четвъртък бъде обявено, че ограничителните мерки, които целят да спрат разпространението на COVID-19 и неговите мутации бъде отменено, то бизнесите са категорични, че безработицата рязко ще се свие.  

Коментари: 0