След години суша Apple роди „най-зелената” си реколта Mac

Двата нови компютъра на компанията са от 100% рециклиран алуминий

След години суша Apple роди „най-зелената” си реколта Mac

Снимка: БТА

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
На специално събитие в Бруклин по-рано днес Apple представи новата си дългоочаквана серия компютърни устройства – лаптопът MacBook Air и десктоп машината Mac mini. Любопитното при тях е, че корпусите на двете устройства са направени от 100% рециклиран алуминий. Това ги превръща в „най-зелените” от серията Mac изобщо. 

Двата компютъра получават своите нови версии след години на забрава. Mac Mini не е бил актуализиран от четири лета насам, а за цяло десетилетие съществуване Air се сдоби с известно ускорение, но не и с видими обновления. 

За да добие вида, усещането и издръжливостта, характерни за Mac, преди Apple трябваше да снабдява с чиста високо качествена алуминиева руда, пише Engadget. Сега обаче производителят е успял да създаде нова сплав, за направата на която са използвани остатъчни стърготини от изработването на други пособия. 

Въпросните алуминиеви изрезки впоследствие са били вкарани в повторен инженерингов процес, от който се е получил рециклиран алуминий. 

Вече десетилетие гигантът от Купертино полага усилия да намали въглеродния си отпечатък. По-рано през годината Apple обяви, че вече всички нейни съорежения по целия свят използват 100% чиста енергия. 

В добавка на това са налице и сериозни инвестиции в по-екологичното производство на алуминий. Компаниите Alcoa и Rio Tinto, собственост на Apple, заедно с правителството на Канада са вложили общо 144 млрд. долара в разработването на новите процеси, като целта е да се премахне отделянето на парникови газове. 
Коментари: 0