След намека за „психично разстройство“: Тръмп заплаши Иран с унищожение

Конфронтацията на Доналд Тръмп с Хасан Рохани започва много да прилича на тази с Ким Чен-ун

След намека за „психично разстройство“: Тръмп заплаши Иран с унищожение
Президентите на САЩ и Иран задочно си размениха остри реплики. Хасан Рохани изрази съмнение, че американските власти страдат от „психично разстройство“, а след това Доналд Тръмп отвърна на удара със заплаха – че ще „заличи“ близкоизточната страна. 

Взаимните словесни нападки между двамата много напомнят на отношенията между държавния глава на Съединените щати и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун от 2017 г. Тогава напрежението ескалираше по същия начин, както и сега – източната страна демонстрираше ядрена мощ, а американската се луташе между тежките заплахи и предложенията за преговори, като в същото време увеличаваше санкциите. Всичко това бе изпъстрено от подхвърляне на цветущи обиди от Ким към Тръмп и обратно.

Сегашната конфронтация между президентите на САЩ и Иран придоби по-лични измерения едва през тази седмица, след като Вашингтон взе под прицел върховния лидер на ислямската държава аятолах Али Хаменей и осем военни командири, лишавайки ги от достъп до финансови ресурси. 

Това провокира Рохани във вторник да отговори, описвайки администрацията в Белия дом като „засегната от психично разстройство“. Той каза още, че санкциите са „скандални и идиотски“, особено 80-годичният Хаменей няма никакви задгранични активи, нито пък планове да пътува някога в САЩ. 

По-късно Тръмп направи свое изказване в Twitter. Там той заплаши Иран с „огромна сила“ и дори унищожение в случай на атака срещу Америка. „Всяко нападение на Иран срещу каквото и да е американско ще бъде посрещнато с огромна и смазваща сила. В някои области смазващо ще означава унищожение“, написа американският държавен глава в социалната мрежа. 

„Повече никакви Джон Кери и Обама!“ – добави Тръмп, визирайки своя предшественик и бившия държавен секретар, сключили ядрената сделка с Иран през 2015 година.

Коментари: 0