След проверки на НАП: Липсват 3 млрд. лв. от касите на фирмите

550 дружества подлежаха на проверки и ревизии

След проверки на НАП: Липсват 3 млрд. лв. от касите на фирмите
Повече от месец Националната агенция за приходите (НАП) провеждаше контролна кампания спрямо компании, посочили във финансовите си отчети големи суми в брой. Резултатът от кампанията са 3 млрд. лв., които не са налични в касите на фирмите. До момента от бизнеса са декларирани над 200 млн. лв. като скрито разпределение на печалба, а над 130 млн. лв. са внесени в бюджета под формата на данък върху дивидентите.

По време на кампанията над 550 дружества подлежаха на проверки и ревизии, а хиляда други получиха предупредителни писма от приходната агенция. В резултат на това значителна част от компаниите коригираха финансовите си отчети за миналата година или декларираха, че са изплатили дивиденти.

От НАП обещават, че до края на 2017 г. всяка лице, което доброволно признае допуснати данъчни и счетоводни отклонения при касовата си наличност, ще получи възможност да коригира подадените данни без да му бъде възлагана проверка или ревизия. През следващата година обаче на фирмите, които продължават да декларират големи оборотни суми ще бъдат извършени инвентаризации на наличните средства.

„Опитът ни в последните месеци потвърждава, че над 13-те млрд. лв., които бяха посочени във финансовите отчети са мит. В голяма част от случаите ставаше дума за непозволени счетоводни операции и скрито разпределение на печалба. Въпреки всичко намираме подхода на насърчим доброволни корекции за по подходящ от автоматичното налагане на санкции и затова в оставащите дни до края на годината компаниите могат да се свържат с НАП за съдействие. През 2018 г. обаче законът ще бъде прилаган в пълната му строгост“, коментира изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.  
Коментари: 0