След силна обществена реакция Джонсън ще бъде карантиниран

Британският премиер и финансовият му министър са контактни лица на заразен с COVID-19

След силна обществена реакция Джонсън ще бъде карантиниран

Снимка: БТА

1904 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Британският премиер Борис Джонсън и министърът на финансите Риши Сунак все пак ще се самоизолират в съответствие с националните правила, пише Reuters. Двамата ще се откажат от силно критикуваните планове за участие в пилотна схема, която би им позволила да продължат да работят, въпреки че са контактни лица на доказано заразен с коронавирус.

Обратният завой идва ден, след като здравният министър Саджид Джавид заяви, че е дал положителен резултат при тест за COVID-19 и в момент, когато правителствената реакция на коронавируса е силно критикувана.

Почти всички ограничения в Англия ще бъдат премахнати в понеделник въпреки нарастването на инфекциите, тъй като министрите вярват в усъвършенстваната програма за ваксини.

Случаите се увеличават с повече от 50 000 на ден и от стотици хиляди британци се иска да се самоизолират за 10 дни. Това причинява хаос в работата на фирмите, предизвиквайки отмяна на влакове и принуждавайки някои компании да спрат работа.

Правителството обяви рано тази сутрин, че Джонсън и Сунак са били контактни с човек с COVID-19 и ще участват в пробна схема, която им позволява да продължат да работят, вместо да се самоизолират. Но по-малко от три часа по-късно това решение беше отменено след поредица от обществени и политически критики, както и от самия бизнес.

„Той няма да участва в пилотния тест“, каза говорител на „Даунинг Стрийтъ“. „Той ще продължи да провежда срещи с министри от разстояние.“

Джонсън ще изолира в резиденция Чекърс.

Опозиционните политици бяха заявили, че е лицемерно Джонсън и Сунак да бъдат освободени от някои от правилата.

„Борис Джонсън и Риши Сунак бяха отново разбити, защото мислят, че правилата, които всички спазваме, не се прилагат за тях“, каза лидерът на Лейбъристката партия Кир Стармър. „Начинът, по който министър-председателят се държи, създава хаос, създава лошо управление и има смъртоносни последици за британската общественост.“

Сунак призна реакцията на първоначалното им решение.

„Признавам, че дори усещането, че правилата не са еднакви за всички, е погрешно“, написа той в Twitter.

Подкрепи Economic.bg