Слухове за пробив между САЩ и Китай обнадеждиха пазарите

Европа реагира позитивно и на неуспеха на вота на недоверие срещу Тереза Мей

Слухове за пробив между САЩ и Китай обнадеждиха пазарите

Снимка: БТА

След поредната волатилна сесия на щатските пазари индустриалният индекс Dow Jones успя да приключи търговията със 150 пункта повече, благодарение на новината, че търговските преговори между САЩ и Китай може скоро да имат положително развитие.

Широкият S&P 500 се повиши с 0.6 на сто до 2651 пункта, а технологичният NASDAQ – с повече от процент до 7098, поведен от поскъпването в акциите на Facebook, Amazon, Netflix и Alphabet. В максимумите си за деня Dow нарасна с повече от 450 пункта, S&P 500 – с над 1.8%, а NASDAQ – с 2.35%. Акциите на Caterpillar и Boeing, които са силно чувствителни на тема Търговската война заради широката си експозиция отвъд океана, поскъпнаха с повече от процент. Wall Street Journal обяви, че Китай работи по увеличаването на достъпа на чужди компании, като този план би изместил Made in China 2025 – план, който би превърнал Пекин в лидер в автомобилния сектор и роботиката. В корпоративния свят акциите на Lowe’s скочиха с близо 3%, след като компанията обяви обратно изкупуване на акции на стойност 10 млрд. долара, както и потвърди прогнозата си за печалбата за фискалната 2018 г.

В Европа пазарите отново бяха подкрепени от оптимизма спрямо отношенията между Пекин и Вашингтон, а хайлайтът на деня беше вотът на недоверие към министър-председателя на Великобритания Тереза Мей от собствените ѝ съпартийци. Резултатите за успех  на Мей бяха обявени с края на щатската сесия в 23:00 часа. В края на деня лирата поскъпна с 1.09% до 1.2624 спрямо долара. Междувременно акциите на най-големите немски банки Deutsche Bank и Commerzbank скочиха с респективно 5.81% и 5.61% след новината, че германското правителство провежда дискусии по омекотяване на евентуалното сливане на двата гиганта. В същото време датският бижутер Pandora попадна в дъното на индекса след като Carnegie понижи ценовата си цел за компанията със 7%, а акциите се сринаха с повече от 11.5%.

В 10:30 часа Централната банка на Швейцария ще обяви решението си за нивото на основния лихвен процент. Очаква се отново да няма изменение и той да остане на ниво 0.75%. В 11:00 ще последва пресконференция и е възможно да последва лека волатилност при валутните двойки, съдържащи в себе си швейцарския франк.

В 14:45 часа ЕЦБ ще обяви решението си за основния лихвен процент. Прогнозите са той отново да остане непроменен на ниво 0.00%. В 15:30 часа ще се проведе пресконференция на Европейската централна банка. Очаква се да се коментират ключови въпроси като Брекзит и бъдещата монетарна политика на Банката.

Advanced Micro Devices

AMD претърпя сериозно понижение в пазарната си капитализация по време на октомврийските разпродажби, като през ноември плахо стартира обръщане на посоката на движение и през последните седмици се наблюдава постепенно покачване на цената на акциите. От началото на месеца котировките за кратко се докосваха до 200-дневната средна, но не я пробиваха и след един фалшив пробив на 50-дневната ЕМА очакваме да последва нов в идните дни. Осцилаторът Стохастик излиза от зоната на разпродажбите и може да очакваме ново, макар и краткосрочно, покъпване, което да се използва за покупка. При успешно изкачване над първата съпротива при около $21-22 и задържане над нея, ще може да се влиза и в по-дългосрочни позиции.

EUR/GBP

След като късно вчера Тереза Мей успя да се справи с вота на недоверие, валутната двойка успя да запише слаб ръст спрямо понижението от по-рано през деня. През последните седмици се наблюдава ново поевтиняване на британската валута спрямо еврото. Очакваме това да продължи и котировките да се повишават, но в съвсем краткосрочен план смятаме, че ще има нов спад до линията на подкрепа, която се изравнява с 50-периодната средна и който спад ще може да се използва за вход в дълга позиция на по-изгодна цена.

Oil UK

Европейският петрол Брент успя да прекъсне драстичното поевтиняване от изминалите седмици, но среща трудности при формирането на възходящо движение. От средата на ноември има едно стабилно ниво на съпротива при около 63 долара за барел, което все не бива пробивано. Стохастик излиза от зоната на прекупен пазар, което сигнализира за ново краткосрочно понижение. Падане на котировките под 57.50 долара за барел би дало основа за възстановяване на низходящото движение от изминалите два месеца.

DAX

Немският бенчмарк бележи постепенни, но постоянни понижения от средата на годината, а след като в началото на октомври проби 50-дневната си средна, не успя повече да се изкачи над нея. В началото на месеца за кратко имаше опит, но не беше успешен. След като докосна линията на подкрепа на формирания канал, индексът записа три поредни зелени свещи и в комбинация с възхода на Стохастик около 20-те пункта смятаме, че ще може да се влезе в дълга позиция с цел стойностите около 50-дневната средна при около 11300 пункта.

Коментари: 0