Служебният кабинет удължи епидемичната обстановка с четири месеца

Причината се корени в интензивното разпространение на COVID-19 в страната и ниския обхват на ваксинациите

Служебният кабинет удължи епидемичната обстановка с четири месеца

Снимка: Красимир Свраков

3002 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Мерки срещу COVID-19

Служебното правителство удължи извънредната епидемична обстановка с четири месеца, като така тя ще продължи да важи до края на март 2021 г. Причината е интензивното разпространение на COVID-19 в страната и ниският обхват на ваксинациите – у нас такива има сред 25.53% от възрастното население при цел на Европейския съюз от 70%. 

Това допринася за регистрираните високи нива на заболеваемост сред неваксинираните лица, които представляват над 85% от всички заразени със SARS-CoV-2 лица. Засегнати от новия коронавирус са всички области на страната, като случаи на COVID-19 се диагностицират при хора от всички възрастови групи.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка цели ограничаване на разпространението на COVID-19, посочва Министерският съвет. Така продължава прилагането на здравни изисквания при влизане на територията на страната от органите на граничния здравен контрол, както и въвеждането на ограничения за достъп до страната, които ще спомогнат за намаляване на вероятността за внос и последващо разпространение на нови варианти у нас.Подкрепи Economic.bg