Служителите на Google в цяла Северна Америка остават вкъщи за месец

Нов фонд ще покрива разходите за отпуски по болест на служители на непълен раборен ден

Служителите на Google в цяла Северна Америка остават вкъщи за месец

Снимка: Pixabay

624 ~ 3 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Alphabet – компанията майка на Google, препоръча на всичките си служители в цяла Северна Америка да работят от дома си до 10 април заради коронавируса, информира CNN.

„За да бъдем по-предпазливи и да намалим риска за всички в Alphabet и широката общност като цяло, ви препоръчваме да работите от вкъщи, ако вашата длъжност го позволява“, гласи част от имейла на Крис Раков, вицепрезидент на Google по глобалната сигурност.

В Alphabet работят близо 120 000 работници на пълен работен ден, според годишния доклад за 2019 г. Не е ясно колко от тях са в Северна Америка. Много американски компании поискаха от служителите си в определени градове да работят от вкъщи, но Google е сред първите, които наложиха тази мярка на подчинените си на целия континент.

В края на миналата седмица Google, Amazon, Microsoft и Facebook започнаха да насърчават служителите в Сиатъл да работят от вкъщи, тъй като COVID-19 достигна щата Вашингтон. Оттогава случаите на коронавирус в Съединените щати се увеличават, като данните свидетелстват за повече от 900 заразени и приблизително 30 смъртни случая.

Много училища и университети са преминали към онлайн обучение. Харвард дори е помолил учениците да напуснат общежитията си в кампуса за няколко дни. Редица събития са отменени или отложени, включително митингите от предизборната кампания на Джо Байдън и Бърни Сандърс, на които се възлагат големи надежди от страна на Демократическата партия .

Google беше принуден да отмени най-голямото си събитие за годината, годишната конференция за разработчици Google I/O, която беше планирана за средата на май. Всичките 11 офиса на Google в Съединените щати и Канада са включени в изискването да работят от вкъщи, като за служителите в залива Сан Франциско и Ню Йорк тези мерки бяха „пожелатени“, но вече са силно препоръчителни.

„С преместване на работния процес в домашна обстановка, компанията цели да избегне струпване на хора на едно място и да намали риска за здравето на служителите си. Така ще редуцираме броя на пътуващите, ще забавим разпростванението на вируса и ще предотвратим по-тежка здравна криза“, се казва в имейла на Раков. Той споделя, че Google „внимателно следи ситуацията и при необходимост ще актуализира поставения срок (10 април)“.

Миналата седмица Google обяви, че ще компенсира служителите си на почасов договор. Така работници като тези в кафенетата например ще получат обезщетение за часовете, които няма да могат да направят заради препоръката да не идват в компанията.

Американският гигант сподели, че разработва фонд, който да покрие разходите за отпуск по болест на служители, които не са на пълен работен ден. В момента те нямат право на обезщетение, ако се заразят с коронавирус. Компанията информира, че повечето й служители и доставчици, които не са на пълен работен ден, вече имат достъп до такива обезщетения, но някои компании, с които Google е сключил договор, все още не ги предлагат.

Google създава фонд COVID-19, който ще даде възможност на всички наши временни служители и доставчици в световен мащаб да получат платен отпуск по болест, ако имат потенциални симптоми на COVID-19 или не могат да изпълняват служебните си задължения от вкъщи, защото са под карантина", информираха от технологичния гигант.

Елена Ернандес, говорител на Службата за наука и технология на Белия дом, заяви, че Майкъл Крациос, главен технологичен директор на Съединените щати, ще се срещне с представители на технологични компании и федерални агенции в сряда, за да обсъди политиките за борба с коронавируса. Очаква се да присъстват Google, Facebook, Amazon, Apple, Microsoft и Twitter, като според Ернандес голяма част от тях ще се включат в конференцията чрез онлайн връзка.

Коментари: 0