Петър Чобанов: Предстоящата рецесия в Еврозоната може да подмине България

Много е важно държавата да не посяга прекалено към фискалния резерв и да събира ДДС-то редовно, обясни бившият финансов министър

Петър Чобанов: Предстоящата рецесия в Еврозоната може да подмине България
3461 ~ 2 мин. четене

Рецесията в Европа със сигурност ще има, но до глобална финансова криза като през 2008-2009 г. може и да не се стигне. За България конкретно също има шанс да бъде подмината от назряващата рецесия в Еврозоната.

Това прогнозира в ефира на „Нова телевизия“ бившият министър на финансите Петър Чобанов и припомни, че след фалита на американската банка Lehman Brothers през 2008 г. България е успяла да премине сравнително леко през глобалната криза.

„Българската икономика не е като италианската. Тя е доказала, че е гъвкава в такива моменти. Мисля, че ако нашите предприемачи и държавата си свършат работата, няма да се стигне до прекратяване на нормалния икономически живот. Държавата трябва да даде пример ,че механизмът на икономиката и паричният поток продължават да текат“, обясни той.

Според Чобанов въпреки трудните времена не трябва да се изпада в паника. Позитиви произтичат от факта, че пазарът на труда в България навлиза в благоприятно положение – заетостта е висока. Положителните ефекти от този факт ще дойдат след време, затова работещите в българската икономика трябва да бъдат съхранени и държавата да се възползва от обстоятелството, че българи са започнали да се връщат от чужбина.

„Състоянието на българската икономика е добро и може кризата да ни подмине. Имаме валутния борд, разполагаме с финансови инструменти, които можем да приложим“, каза още бившият министър и добави, че според него ситуацията може да се овладее, стига да не се стигне до кризата в здравеопазването в Италия.

Според Чобанов вече е ясно, че има риск за изпадане в бюджетен дефицит и всякакви искания за допълнителни плащания от бюджета трябва да се преценяват изключително внимателно. „Внимателно трябва да се работи и с фискалния резерв. Държавата трябва да си плаща навреме, да няма забавяне на ДДС-то“, посъветва финансистът.

Положителното в случая е, че Европа е много по-координирана в сравнение с преди години. Дълговата ситуация в Италия обаче е тежка, много по-тежка отколкото обаче в България и най-вероятно ще се наложи координиран европейски отговор, за да не се стига до гръцки сценарий.

Коментари: 0