Българският ИКТ бизнес ще преболедува коронавируса по-леко

Вероятно е все пак да бъдат отложени инвестиционни проекти

Българският ИКТ бизнес ще преболедува коронавируса по-леко

Снимка: Unsplash

3161 ~ 3 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Задълбочаването на коронавирусната епидемия по света повдига въпроса за мащаба на последиците не само за глобалната икономика, но и за това как нарушените процеси и вериги на доставки ще рефлектират върху България. Спирачките на туристическия бранш, който управляващите изтъкват като един от водещите за страната, логично са вече настъпени. Но как стоят нещата при един от другите двигатели – ИКТ индустрията?

Все още е рано да се каже, но е много вероятно тя да бъде една от най-слабо засегнатите, смята анализаторът Людмил Стойчев, управляващ съдружник в CBN Panoff, Stoychev & Co. „Определено ИКТ бизнесът в страната има всички шансове да излезе с най-малко проблеми от световната пандемия и очакваните икономически негативи. Някои от причините са все още ниските нива на дигитализация, както и очакваното финансиране на проекти по ОПИК“, коментира пред Economic.bg той.

ИКТ в широк контекст 

Според него ефектите от COVID-19 вече са налице в икономиката на страната, като
ще се забави само отчитането им. „По наша преценка 14 от общо 82 сектора от икономиката на страната са в риск“, коментира цялостната картина Стойчев и добавя, че в тях отдавна е настъпило време за кризисен мениджмънт

В шест сектора пък негативните тенденции може да бъдат отчетени още в това тримесечие. Става дума за хотелиерския и ресторантьорски бизнес, туристическа, агентска и операторска дейност, артистичната и творческа дейности и спортните дейности, където вече са взети по-крути мерки.

„Конкретно за ИКТ индустрията е възможно да има известно забавяне в продажбите на хардуер от щанд и в част от ИКТ услугите. Второто тримесечие на годината обаче ще подлежи на друг анализ“, казва още той. 

Що се отнася до аутсорсинг индустрията например, по-вероятно е тя да бъде по-малко засегната. „Нашата индустрия, която е базирана на технологии, е доста иновативна и адаптивна в същността си. Много от процесите се случват дистанционно. Някои от компаниите още при първите сигнали за коронавирус проведоха тренировъчни дни, които симулират работа по време на криза, с цел да се провери дали ще се спази нормалния работен процес“, коментира пред Economic.bg Илия Кръстев, председател на Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST, известна доскоро като Българска аутсорсинг асоциация). 

Според него новите технологии, като облачните услуги и автоматизирането на процесите, ще бъдат допълнително в помощ на нормалното протичане на бизнес процесите в ситуации като тази. Той добавя още, че в кризисни ситуации като тази се наблюдава „използване на повече технологични продукти, иновативни решения и инструменти, за да се преодолеят ограниченията“.

Голяма неизвестна 

„За всяка индустрия, която работи на различни пазари и е взаимносвързана, подобно форсмажорно събитие означава сътресение и несигурност, но какъв ще е реалният ефект върху бизнеса е твърде рано е да се прогнозира“, коментира Илия Кръстев,. 

Според него неизвестните пред бизнеса са много, а финансовите пазари са твърде чувствителни на подобни рискови фактори. „Вероятно е много инвестиционни проекти да бъдат отложени. Наложените вече ограничения на много пазари влияят върху веригата на доставки към големите компании, върху скоростта на развитие на бизнеса и потреблението“, коментира Кръстев.

Много по-уязвими на сътресенията ще са стартиращите компании, смята Людмил Стойчев. Причината е, че те все още нямат собствена бизнес история, а плановете им за приходи и печалба са поставени под натиск, което пък плаши инвеститорите.

„Още е рано да говорим за признаци на забавяне, макар и да няма как да се избегне подобен процес“, отбелязва и Людмил Стойчев. Припомняйки, че темпът на развитие на ИКТ индустрията през 2019 г. бе двуцифрен, той коментира: „Ако има забавяне надявам се да не е съществено и в края на годината индустрията да отчете отново впечатляващи резултати, макар и с не толкова голям ръст.“

Коментари: 0