Вътрешните резервации на United Airlines се сринаха със 70%

Американските авиокомпании не са били в пободна криза от атентатите на 11 септември 2001 г.

Вътрешните резервации на United Airlines се сринаха със 70%

Снимка: pixabay

Една от най-големите авиокомпании в света, американската United Airlines, отчете спад от 70% на вътрешните резервации и 25% на международните такива. От компанията заявиха, че с оглед на несигурната ситуация ще увеличат значително броя на „заземените“ полети, съобщава CNBC.

В момента United Airlines както и всички нейни конкуренти се борят да намалят разходите си и да запазят ликвидността си заради опасенията на експертите, че ситуацията около коронавируса може да се влоши. Въпреки това изпълнителният директор на компанията, Скот Кирби, заяви, че американските авиолинии са готови да понесат „удара“.

През месец май се очаква компанията да намали полетите си с 20% според първоначалния си план и се предвиждат допълнителни съкращения всеки месец. „Последващите съкращения могат да бъдат и по-големи от 20% и по-малки. Всичко зависи от това кога ще се възвърне търсенето“, каза още Кирби.  

Базираната в Чикаго авиокомпания се готви за „ужасен“ спад на приходите от 70% през април и май и 60% през юни. Кирби предупреди, че превозвачът се надява все пак това да не се случи, но от United трябва да бъдат подготвени, защото „надеждата, че нещо няма да се случи не е добра стратегия“.

Американските авиокомпании не са били в пободна криза от атентатите на 11 септември 2001 г. Превозвачи като United, Delta Air Lines и American Airlines замразяват наемането и повишенията, както и молят някои служители да вземат доброволен неплатен отпуск. Авиокомпаниите са засегнати от рязък спад в търсенето на полети, тъй като вирусът се разпространява в САЩ и Европа, което подтиква отмяната на командировки и туристически пътувания. 

United също намалява планираните за тази година капиталови разходи с повече от една трета до 4.5 млрд. долара.

Коментари: 0