Смесени резултати на световните финансови пазари

Изказванията на президента Тръмп оказаха негативно влияние и върху щатската валута

Смесени резултати на световните финансови пазари
668 ~ 3 мин. четене

Последният работен ден на седмицата завърши със смесени резултати на световните финансови пазари. Американските фондови борси бяха подкрепени от серия силни отчети за второто тримесечие на годината, но изказването на президента Тръмп, че има готовност да обложи всички вносни китайски стоки с мита, отново засили опасенията от търговска война и ограничи добрите резултати на пазарите с акции.

Водещите щатски индекси приключиха търговия близо до нивата си на отваряне, но въпреки това в червена територия. Dow Jones отписа 6 пункта от стойността си, като в състава на индекса силно се представиха книжата на Microsoft, докато тези на IBM бяха сред най-губещите за сесията. Широкият S&P500 и технологичният NASDAQ изостанаха със съответно 2 и 5 пункта.

Изказванията на президента Тръмп оказаха негативно влияние и върху щатската валута, което засили инвестициите в суровини и ценни метали. Златото успя да се отдалечи от едногодишното си дъно, което достигна предходния ден и завърши с поскъпване от 0.64% до цена $1231 за тройунция.

Щатският петрол също поскъпна, за което спомогнаха и очакванията за по-слаб износ от Саудитска Арабия за месец август. Лекият суров сорт записа ръст от 0.90% до цена от $68.11 за барел, докато Брентът поскъпна с 0.48% до $72.97, сочи дневният анализ на Елана Трейдинг.

В Европа думите на американския държавен глава бяха приети по-тежко и основните индекси приключиха със силни понижения. Секторът на автомобилостроенето отново беше най-силно засегнат, изоставайки с над 2%, като за понижението допринесе и информация, че Европейската комисия подготвя ответни мита в случай, че САЩ изпълнят заканите си за въвеждане на нови санкции. Най-засегнат отново беше немският DAX със спад от 0.98%, следван от френският САС с изоставане от 0.35%.

Акцентите днес

Финансови отчети за Q2 на 2018

Новата седмица ще започне с ярък представител на фронта за публикуване на финансовите отчети за второто тримесечие на годината. В часовете след затварянето на щатската търговска сесия своите резултати ще публикува Alphabet Inc. Очакванията са технологичният гигант да отчете $9.51 печалба на акция, спрямо $5.01 за същия период през 2017.

JP Morgan Chase & Co. - Дневна

От месец март насам акцията на JP Morgan показва колебливо представяне, формирайки низходящ трендови канал на движение. След публикуването на силни финансови отчети за второто тримесечие на годината обаче, цената отскача и се доближава до съпротивата на горната тренд линия. Неин тест ще бъде определящ за акцията, като евентуален пробив ще открие добра възможност за покупка с цел подобряване на годишния връх около ниво от $120.

EUR/USD – Седмична

Най-търгуваната валутна двойка успя да се задържи над границата от 1.15, с което даде знак, че възходящата тренд линия от началото на 2017 все още е в сила. Индикаторът стохастик прави силно възходящо движение, напускайки зона на препродаден пазар, което също сочи към надмощие на купувачите. Тест на 200-периодната ЕМА ще бъде добър барометър за настроенията на пазара, като евентуален пробив очакваме да доведе до рязко поскъпване и достигане на цена около 1.20.

XAU/USD - Седмична

Въпреки че в петък успя да се отлепи от близо едногодишното си дъно, на седмична база златото продължи своето обезценяване, търгувайки се под 200-периодната си подвижна средна. Индикаторът на относителната сила категорично показва надмощие на мечките, но виждаме, че границата от $1200 за тройунция е представлявала силна подкрепа за ценния метал през 2017. В средносрочен план очакваме тест на тази граница, който да даде насоки за бъдещата посока на движение.

DAX30 – Дневна

След поредното изостряне на търговския конфликт от страната на Доналд Тръмп, в петък DAX понесе нов удар, губейки близо 1% от стойността си. Понижението може да бъде прието като потвърждение за низходящия трендови канал, който немският индекс формира. През следващите седмици очакваме нови трудности за DAX, като ключов за индекса ще бъде евентуалният тест на границата от 12 000 пункта.

Подкрепи Economic.bg