Вучич: Задминахме България по заплати

Средната заплата в Сърбия вече е 424 евро, но според НСИ у нас цифрата е по-висока

Вучич: Задминахме България по заплати

Снимка: Wikipedia

4298 ~ 1 мин. четене
Сръбският президент Александър Вучич се похвали с повишение на доходите, като изтъкна, че страната му е изпреварила по заплати България. Той говори пред местните медии, след като посети строежа на нова болница. 

Запитан дали ще се стигне до предсрочни избори в страната, той не видя основание за това, а един от доводите му е икономическият растеж, благодарение на който Сърбия вече е пред България.

"Не виждам причина за предсрочни избори, но ако огромен брой хора настояват за такива, ще ги получат. И ще ги спечелим. Защото ние извършихме най-тежките реформи. Нашата икономика напредва сериозно – безработица намалява, а заплатите и пенсиите – растат. Средната заплата вече е 424 евро. Ако сравните – през 2002 г., когато средната заплата в Хърватия бе 700 евро, а в Сърбия само 146 евро, ще видите, че драстично намалихме разликата. Скоро средната заплата ще стане 465 евро. Намаляваме разликата с другите държави в региона. Задминахме България и Босна и Херцеговина. Албания и Македония също са зад нас. Ще достигнем и останалите. Следващите държави са Румъния и Унгария”, обяви сръбският президент.

Ако сравним данните от Националния статистически институт обаче, изнесената информация от Вучич ще се окаже не съвсем вярна. Още от края на м.г. средната заплата в България надмина 1000 лева, което е над 500 евро - т.е. повече от посочените от Вучич стойности от 424 евро и дори 465 евро, каквато той очаква скоро да е средната заплата в Сърбия.
Подкрепи Economic.bg