Смяната на часа води до депресивни състояния

Инфарктите и инсултите се увеличават с 50%, твърдят експерти

Смяната на часа води до депресивни състояния
3791 ~ 1 мин. четене
Повече от 15 години наблюдавам феномена със смяната на стрелките. Ново проучване на шведски институт показва, че броят на инфарктите и инсултите в понеделник след смяната на времето с 1 час, се увеличава с 50%. Това обясни психиатърът Веселин Герев в сутрешния блок на Нова тв.

По думите му промяната на динамичния стереотип се отразява негативно на хората, които имат сърдечно-съдови проблеми. Тази промяна оказва и влияние върху психиката на хората и води до депресивни състояния.

"Със смяната на часа се променя циркарния ритъм на мелатоним, който е естественият хормон на съня и това засилва депресивните нагласи у хората", разказва експертът. Според него, за да се пригодят към промяната, хората се нуждаят от 4-5 дни. През този период времето минава по-тегаво. 

Психиатърът цитира и друго проучване, направено в Германия, което показва, че в понеделник, след смяна на времето, катастрофите се увеличават с 50%, тъй като хората не са концентрирани в дейността си. 

"Ние живеем под постоянно напрежение да не изпуснем даден срок. Часовото време се отразява върху организма ни драстично. От 5 години ние сме подали в НС молба за разглеждане да не се сменя часовото време. Статистиката показва, че икономия на енергия няма", обяснява още Веселин Герев. 

"Това е тормоз за хората два пъти в годината. Само в ЕС, САЩ и Канада се сменя часовото време. В останалата част от света то не се променя - Индия, Китай, Южна Африка и др., посочва психиатърът. Той е на мнение, че няма полза от смяна на времето, а това носи само вреди. 
Подкрепи Economic.bg