Собственикът на Zara отчете по-малка от очакваното печалба

Компанията обвинява за това нестабилните валутни курсове

Собственикът на Zara отчете по-малка от очакваното печалба

Снимка: Wikimedia

Компанията собственик на веригата магазини Zara отчете печалба за третото тримесечие, която е по-ниска от очакванията на анализаторите, а причината са валутни ефекти, пише Reuters. Въпреки това търговецът на облекло запази непроменени очакванията си за продажбите и за маржа на печалбата през последното тримесечие.

Inditex, която също така притежава веригите за облекла Massimo Dutti и Bershka, отчете нетна печалба от 3.07 млрд. евро (3.5 млрд. долара), което е с 3% повече от третото тримесечие на 2017 г. Според фирмата, ако валутните курсове са били по-постоянни, ръстът в печалбата ѝ е щял да бъде 14%. След новината акциите на Inditex към 11:20 ч. българско време бяха поевтинели с почти 5%.

Собственикът на Zara, Massimo Dutti и Bershka, който има магазини от Китай до Русия, е силно зависима от обменните курсове на валутите. Inditex генерира над половината от печалбите си във валути, различни от еврото, след което обаче записва тези продажби в докладите си за тримесечията в евро. В същото време централизираният модел за набавяне и дистрибуцията на стоката ѝ означава, че голяма част от разходите ѝ са в европейската валута.

Inditex, която миналия месец стартира онлайн продажби на стоката от Zara в 106 нови страни, отбелязва, че през септември не ѝ се е налагало да понижава цените, както са направили конкурентите ѝ. Анализаторите обаче отбелязват, че компанията не е покрила очакванията за дадения период от годината.
Коментари: 0