Societe Generale: Ниските лихви ще останат задълго

Те са предизвикателство за банките

Societe Generale: Ниските лихви ще останат задълго
Банките трябва да са подготвени за ниски лихвени проценти за по-дълго време - което ще намали рентабилността на кредиторите, заяви заместник изпълнителният директор на Societe Generale в четвъртък.

Ниските лихвени проценти са едно от най-големите предизвикателства за кредиторите в световен мащаб, тъй като те ограничават печалбите на банките от заеми, коментира CNBC.

Очаква се глобалните икономики от Европа до САЩ до Азия да запазят паричната политика разхлабена: Европейската централна банка сигнализира, че ще запази ниските нива поне през първата половина на 2020 г., докато Федералният резерв на САЩ и няколко централни банки в Азиатско-Тихоокеанския регион разхлабиха политиките си през последните няколко месеца.

"Продължаването на тази разхлабена парична политикаще окаже натиск на нетните лихвени маржове и на печалбите от депозити", каза Филип Хайм, заместник-изпълнителен директор на SocGen, пред CNBC на икономическия форум във Владивосток, Русия.

Банковата среда с ниски и в някои страни дори отрицателни лихвени проценти доведе до това 10-годишните държавни облигации в Белгия, Германия, Франция, Япония и други държави да се търгуват с отрицателна доходност. Като цяло има в света дългови инструменти за 16 трилиона долара се търгуват на отрицателна доходност.

Някои експерти предупреждават, че свръхниските и отрицателните лихви могат да насърчат прекомерното заемане, което може да е лошо за икономиката.

Доходността на американските облигации все още е на положителна територия, но бившият председател на Фед Алън Грийнспан предупреди, че е "само въпрос на време" преди отрицателните лихви да достигнат Америка.
Коментари: 0