София се блокира за влизане и излизане от тази нощ

София се блокира за влизане и излизане от тази нощ
9146 ~ 2 мин. четене

По предложение на Националния оперативен щаб премиерът Бойко Борисов е разпоредил на здравния министър Кирил Ананиев да издаде заповед да се затвори столицата от утре, 00.00 ч. на 17 април. Заповедта ще важи до второ нареждане.

„Още от вчера се наблюдава едно много тревожно нещо - напускане масово на София, която е основното огнище с най-много заразени с Covid-19-19. Всички тези хора са разпръснати из цялата страна. Това води до още по-тежка епидемиологична ситуация с неясни последици. Те ще станат ясни в близката седмица. И този процес продължава както вчера, така вероятно и утре, и вдругиден“, коментира Венцислав Мутафчийски.

Спират се и редовните междуградски автобусни линии.

"Всички автомобили със специален режим на действие, като автомобили, превозващи граждани, които имат нужда от лечение в болнично заведение. Също така имат право да влизат и излизат автомобили, които превозват медицински лица, които отиват да работят в съответното лечебно заведение.

Забраната не важи и за аварийните автомобили на електроразпределителните дружества и на ВиК дружествата, както и на тези, които се занимават с интернет разпространение и телевизионно разпространение на програми. Това ограничение не важи и за служебните автомобили, които превозват работници и е необходимо да влязат или излязат от София, за да стигнат до работните си места", изтъкна здравният министър Кирил Ананиев.

По думите му шофьорът, който управлява автомобила, трябва да посочи кое е предприятието, в което отиват да работят и телефона на управителя, директора, ръководителя.

"Ако даден работник пътува с личното си превозно средство, той също трябва да посочи предприятието, в което отива и телефона на неговия работодател в декларацията, която подава. За него се определя времеви график, в който може да влезе или да излезе от територията на София, за да стигне до работното си място. Този график е от 06.00 сутринта до 08.00 сутринта (за влизане). Връщането е от 18.00 до 20.00 ч. След тези часове нямат право да се движат хората с лични автомобили, които отиват или се връщат от работа", каза още Ананиев.

Изключение от забраната за пътуване се прави само за:

  • товарни превози, които трябва да докажат необходимостта от извършването на транспорт;
  • автомобили на специален режим на движение;
  • автомобили, които превозват граждани за лечение. В декларация трябва да се посочи лечебното заведение, в което ще се провежда лечението;
  • автомобили, които превозват медицински лица, отиващи на работа;
  • автомобили на електроразпределителните дружества, ВиК операторите, кабелните и мобилните оператори;
  • служебни автомобили, които превозват работници към местоработата им. В декларация се посочва фирмата и телефона на управителя/ директора. Ако работник пътува с личен автомобил, също трябва да посочи фирмата и телефона за връзка;
  • със заповед на министъра на здравеопазването се определя и времеви график за влизане/излизане по работа - сутрин между 6 и 8 ч и вечер между 18 и 20 ч. Извън тези часове лични автомобили на работещи не могат да влизат и излизат от София.

Декларациите, които се ползваха до момента, остават в сила, като в тях трябва да се допишат само фирмата и телефони за връзка с управителя.

Подкрепи Economic.bg