София вече има първия си Street Food парк

„Харесваме храната и искахме да поставим голяма част от хубавите софийски заведения на едно място, това го няма никъде в България“, разказва Слави Христов пред Economic.bg

София вече има първия си Street Food парк 3 Снимки

Снимка: Quartal

Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Концепцията за street food, или „улична храна“ отдавна е залегнала в културния живот на големите градски центрове, и не само. Тя допринася за естетиката, която е различна навсякъде, но е основана на универсалната тема да събира хората и техните вкусове.

София не остава по-далеч от останалите столици и отскоро има свой Street Food Park – Quartal. Въпреки че мястото „отвори врати“ преди повече от месец, днес е официалното откриване, с което ще бъде даден старт на мащабната и „вкусна“ идея на Слави Христов и Цветан Тодоров, основатели на проекта.

„Попаднахме на подобни food паркове на различни места по света, но първото ни вдъхновение е Foodhallen в Амстердам, който е направен в стара фабрика за трамваи, която вече не функционира. В огромно хале са поставени контейнери, като всеки един от тях е отделно заведение, по средата имаше диджей и всичко се случваше в една индустриална зона, което за мен беше невероятно преживяване“, разказа Слави Христов пред Economic.bg.

Той се занимава с ресторантьорски бизнес отдавна и определя себе си като foodie, или човек, който обича храната. Затова и преди всичко Quartal е част от все по-видимата foodie субкултура, която се храни и с ценности като креативност, автентичност и уникалност.

Идея с вкус

По думите му идеята се ражда преди три години, а проектът започва „случайно и необмислено“ и без много хора да повярват в нея. Впоследствие се развива в това, което е в момента – място, на което са разположени около 20 контейнера, в които се помещават различни брандове за храна, напитки, сладоледи и др. 

„Харесваме храната и искахме да поставим голяма част от хубавите софийски заведения на едно място, това го няма никъде в България“, смята Слави Христов. Той шеговито разказва, че другата им цел е да решат спора между семейство и приятели къде да се ходи да се яде, защото обикновено единият иска едно, другият - друго и някой трябва да направи компромис. Но идвайки тук, шансът някой да не прави компромис е много по-голям, защото за всеки има по нещо.

С апетит към street food

Улична храна в София има още от 90-те години, но нашето желание е да вдигнем нивото на уличната храна и култура в София. „Да, не е типичният дюнер, пица на парче, балканска скара или нещо друго, което е на всеки ъгъл“, каза Христов. Двамата са искали да вкарат в комплекса едни от добрите и по-известните готвачи, като Андре Токев, Георги Бойковски, Лео Бианки и др. Част от food парка са техните брандове, както и много други като Ale House, Soup & Stick Bar, Da Massimo & Fabio, COFFERO, Gelato & Latte, Mastercard TasteBox, Ядки Rois, hummusbar, Virtuoso, El Gallo Cantina Mexicana, Street Chefs и др. „Това е все едно попадаш в някакъв гурме street food парк”, казва Слави Христов.

„В България street food-а не е много по-евтин, защото като цяло ресторантите са кардинално достъпни“, смята той. Въпреки че в парка в момента няма място, което да предлага традиционна българска кухня, това остава като възможност в бъдеще, обясни основателят.

Гарнитура - музика и кино

Quartal e музикален термин и музиката е голяма част от преживяването в нашия парк. „На тази основа решихме да сме по-интересни, хората да се чудят какво означава това и да има момент на загадка“.

Тук има много музика, ще имаме и dj, различни събития, дори и кино. Плановете ни са да правим и открити външни галерии, тоест по стените на контейнерите да бъде подредено изкуство. Има идея контейнерите да бъдат обрисувани с графити. „Тук ще правим и фестове, сега предстои първият ни Cocktail Fest. Планираме да правим и beer fest, както и коледен базар. Тук постоянно ще се случват някакви интересни неща", казва Христов.

Каква е концепцията

Слави Христов и Цветан Тодоров са взели мястото на бул. „Черни връх“ 69 под наем. Инвестицията в него е към 600-700 хил. лв. "Ние сме организирали целия парк, цялата инфраструктура, всички забавления. Сега те отдават контейнерите за храна под наем на различни оператори, като за това те им плащат наем или процент от продажбите. Капацитетът вече е запълнен и всички контейнери са заети, като дори има „waiting list” от 10-15 души, които искат да са част от комплекса", обясни Христов.

Плановете на двамата предприемачи включват и откриването на още един food park, отново в София, но този път на централно място. „На финала сме да придобием още един терен, където да стартираме съвсем скоро и ако това се осъществи през пролетта на 2021 г., плануваме да отворим“, казва Христов. "Във втория комплекс ще вземем най-добрите оператори, които са тук и други, които ги няма тук", добавя той.

Коментари: 0