Sony ще спасява положението със стария PlayStation 4

Последното поколение на конзолата има много проблеми – от недостига на компоненти за производство до липсата на игри

Sony ще спасява положението със стария PlayStation 4

Снимка: Unsplash

2402 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Sony Group Corp. ще продължи да произвежда PlayStation 4 през 2022 г., тъй като има проблем с производството на последния модел на конзолата заради прекъсванията при веригите на доставки. Японският конгломерат, чиято водеща конзола PlayStation 5 дебютира през ноември 2020 г. с твърде оскъдни доставки, е казал в края на миналата година на асемблерите, с които работи, че ще продължи да произвежда по-старото поколение и през тази година. Информацията е на Bloomberg, като медията се позовава на свои източници, запознати с въпроса.

Въпреки че Sony никога не е обявявала официално кога ще спре производството на PS4, все пак е имало идея сглобяването на конзолата да спре в края на 2021 г.

Новата стратегия, според източниците, е да бъдат произведени около един милион PS4 единици тази година, за да се компенсира част от натиска върху производството на PS5. Числото все пак може да бъде коригирано, в зависимост от търсенето, казват източниците на Bloomberg. По-старата конзола използва по-малко усъвършенствани чипове, по-лесна е за изработка и представлява бюджетна алтернатива на PS5.

Увеличаването на производствените поръчки чрез добавяне на по-евтиния за производство PS4 също така ще даде на Sony повече свобода на действие при преговори с производствени партньори за по-добра сделка.

Говорител на Sony потвърди, че производството на PS4 ще продължи тази година и каза, че компанията не е планирала да спре производството на конзолата. „Това е една от най-продаваните конзоли някога и винаги има застъпване между поколенията“, казаха от компанията.

Амбицията на Sony с петото поколение на конзолата беше да направи бърз преход към най-новия хардуер, каза шефът на PlayStation Джим Райън. Но пандемията забави разработването на игри, като същевременно предизвика скок в хардуерното търсене, което пък доведе до дефицит дори при най-основните компоненти. Резултатът е конзола, която е трудна за намиране и в същото време липсва достатъчно силно портфолио от задължителните ексклузивни игри.

От PlayStation 4, пуснат през 2013 г., са продадени повече от 116 милиона бройки към днешна дата и остава популярна опция сред играчите. Конзолата все още осигурява значителна част от приходите на игралното подразделение на Sony от абонаменти и продажби на софтуер.

Компанията се бори с поредица от неочаквани предизвикателства, включително по-бавно от очакваното темпо на производство на PS5 и онлайн търговци, които изкупуват и препродават устройството. Всичко това задушава доставките на дребно на по-новата конзола.

Увеличаването на наличността от PS4 се разглежда от Sony като средство за запълване на вакуума при доставките и задържане на геймърите в екосистемата на PlayStation, съобщава Bloomberg.

Сред най-сериозните затруднения по веригата на доставки днес са евтините чипове с общо предназначение за аудио, захранване и безжични комуникационни функции. Някои производители на конзоли са установили, че дори предлагането на по-висока цена няма да осигури доставка на такива компоненти, тъй като цялата текуща продукция вече е продадена. Дори и с готови конзоли, разпространението остава предизвикателство, тъй като разходите за доставка са ескалирали рязко.

Докато игрите остават най-големият източник на приходи на Sony, японският гигант проучва нови полета на действие, за да поддържа растежа. Той се готви да пусне по-мощни слушалки за виртуална реалност, за да се възползва от бъдещите игри и приложения в така наречената метавселена и обмисля пускането на собствени електрически превозни средства.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg