Общинският съвет в София разшири много „синя“ зона

От 1 декември се удължава работното време на платеното паркиране и се премахва безплатния режим “служебен абонамент“

Общинският съвет в София разшири много „синя“ зона

Снимка: Economic.bg/Архив

5578 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Местата за платено паркиране в „синя“ зона в София се увеличават с близо 8000, а работното време се удължава до 20.00 ч. от 1 декември. Това реши Столичният общински съвет (СОС) на днешното си заседание, който прие с 34 гласа "за", 4 – "против" и 19 – "въздържали се" предложението на съветници от групата на ГЕРБ-СДС. В момента броят на местата е около 5000, като ще се увеличат над два пъти – до 13 000.

Новите места са за сметка на „зелената“ зона в районите “Оборище”, “Възраждане” и “Средец”. Промените в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община  засягат и условията на предоставяне на паркоместа в режим "Служебен абонамент". Премахва се безплатния режим “служебен абонамент“.

Институции и бизнеси ще имат право на до 5 места за паркиране при това на административен адрес. Oт сегашните 77 места на Столичната община ще останат само 5, а останалите ще бъдат за свободно ползване от гражданите. Подобен е случаят и с министерства, съдилища, агенции и институции. С това само в центъра се създават около 500 нови места за свободно ползване от гражданите“, сподели независимият общински съветник Борис Бонев.

Според Бонев историческият център на столицата просто не може физически да събере всички желаещи да паркират. "А и не трябва от екологични и градоустройствени причини. Затова са необходими нови правила и равно третиране на живущи, приходящи и институции. Събраните пари трябва да се инвестират в равни тротоари, свързани велоалеи, повече градски транспорт и нови паркинги“, разясни Бонев.

Промяната от „зелена“ на „синя“ зона няма да се отрази на вече заплатените винетни стикери за платено паркиране на живеещите в тези райони. Увеличава се работното време на „синя“ зона от понеделник до събота от 8.30 ч. до 20.00 ч. От 1 декември се въвежда и регламент за откриване на паркоместа за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово платено паркиране и в зоните с въведен ограничен достъп на МПС.

В пешеходните зони ще има места, които да се ползват до 30 минути при наличие на издаден пропуск и заплащане на цената за паркиране (50 ст. или 1 лв.) от юридическите или физическите лица при всяко зареждане на стопанския обект, а от живущите при наличие на издаден пропуск - безплатно до 30 минути, два пъти дневно. Местата за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово платено паркиране ще бъдат запазени за извършване на тези дейности в рамките на работното време на съответната зона.

Прогнозните разходи за разширение на „зелена“ зона с 550 паркоместа и на „синя зона“ съc 7226 места е 240 876 лв. Това включва цената на пътни знаци, антипаркинг стълбчета, пътна маркировка с монтаж и полагане.

Очакваните дoпълнитeлни приходи oт paзшиpявaнeтo нa зoнитe ca 21.44 млн. лв. нa гoдинa. Приходите от продажбата на 12 000 винетни стикерa за локално платено паркиране в „синя“ и 20 000 за „зелена“ зона е 3.8 млн. лв. Общинските съветници прогнозират годишни пocтъплeния oт „Служебен абонамент“ в размер на 11.2 млн. лв. Общият размер на пpиxoдитe oт плaтeнoтo пapĸиpaнe е 36.4 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg