Sotheby's ще приема биткойни за картина на Банкси

Организаторът на търга се е свързал с борсата за криптовалута Coinbase Global Inc за продажбата

Sotheby's ще приема биткойни за картина на Банкси

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Sotheby's заяви във вторник, че ще приема биткойн и етериум като разплащателни средства за емблематичните произведения на изкуството на Банкси „Love is in the Air“. Това, според Reuters, е първи търг за физическо изкуство, при който се използват криптовалути, и последен знак за нарастващото общоприемане на цифровите активи. Наддаването за произведението се очаква да бъде между 3 и 5 млн. долара, казаха от аукционната къща, като купувачът има възможност да плати с криптовалута.

Организаторът на търга се е свързал с борсата за криптовалута Coinbase Global Inc за продажбата. Coinbase заяви в свой блог, че ще помогне за управлението на колебанията на цените по време на търга в Ню Йорк следващата седмица.

Биткойн достигна рекордно високо ниво от 65 000 долара миналия месец, новата най-висока стойност в похода на развиващите се активи към по-широко приемане. Печалбите му се подхранват от нарастващото приемане сред големите американски компании и финансови фирми.

Криптовалутите вече направиха своя отпечатък в света на цифровото изкуство.

Например дигитално произведение на изкуството – „Всеки ден - първите 5000 дни“ на американския художник Майк Уинкелман, който е по-известен като Бийпъл, беше продадено за близо 70 милиона долара в Christie's през март, при първата продажба на нефизическо произведение на изкуството от голяма аукционна къща.

Coinbase заяви, че партньорството му със Sotheby's може да проправи пътя за по-нататъшно възприемане на криптовалута в аукционите на къщата.

Коментари: 0